<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vječni lideri: Šest političkih stranaka izabraće predsjednike u naredna dva mjeseca

U naredna dva mjeseca trebali bi biti održani kongresi nekih od najjačih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini na kojima će biti izabrani predsjednici i članovi najužeg rukovodstva.

20. april 2015, 12:00

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice BiH saopćilo je da će dvanaesti kongres HDZ-a BiH biti održan 25. aprila 2015. godine u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača.

Već je poznato da je Predsjedništvo stranke jednoglasno podržalo kandidaturu Dragana Čovića za predsjednika HDZ-a BiH u narednom mandatu.

Niko iz HDZ-a BiH nije se odvažio da se suprotstavi Čoviću koji je dobrim rezultatima na Općim izborima 2014. godine i izborom za hrvatskog člana Predsjedništva BiH učvrstio svoju poziciju hrvatskog lidera.

S obzirom na to da je neosporna činjenica da je Dragan Čović trenutno najutjecajniji hrvatski političar u BiH, te da niko od kadrova HDZ-a BiH nema političko iskustvo i kapacitet da stane rame uz rame s Čovićem, nije iznenađujuće što će on biti jedini kandidat za predsjednika HDZ-a BiH.

Istog dana Savez za bolju budućnost BiH održat će Kongres na kojem će biti izabrani predsjednik stranke, Glavni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti SBB-a.

Kako je već saopćeno iz ove stranke, za sada je osam kantonalnih organizacija kandidovalo trenutnog predsjednika Fahrudina Radončića za predsjednika stranke u novom mandatu. Uprkos činjenici da još uvijek pristižu kandidature za tu funkciju najizglednije je da će Radončić ponovo biti izabran za predsjednika stranke.

Dan poslije, 26. aprila, SNSD bi u Istočnom Sarajevu trebao održati Sabor na kojem će biti izabrani članovi najužeg rukovodstva stranke. Trenutni predsjednik SNSD-a Milorad Dodik već je najavio da će se ponovo kandidovati za funkciju predsjednika, a prema posljednjim informacijama Dodik će biti i jedini kandidat za predsjednika stranke.

Isto kao što je slučaj sa Draganom Čovićem u HDZ-u BiH i Milorad Dodik važi za najpopularnijeg političara SNSD-a kojem se očito niko od stranačkih kolega ne smije suprotstaviti.

Dodik je navodno insistirao da se na poziciju predsjednika stranke kandiduje više osoba zbog stvaranja prividnog osjećaja demokratije iako je i sam svjestan da, sve dok je on protukandidat, niko drugi ne može biti izabran za lidera SNSD-a.

U maju će se održati i izborna skupština SDS-a, a aktuelni predsjednik Mladen Bosić već je saopćio da još uvijek nije siguran da li će se kandidovati za predsjednika stranke, ali da je uvjeren kako će biti više kandidata i da će biti izabran onaj koji će sačuvati i učvrstiti jedinstvo stranke.

Upitno je Bosićevo ponovno imenovanje na mjesto predsjednika SDS-a, čak i ukoliko se odluči kandidovati, jer će najvjerovatnije kao protukandidata imati Miću Mićića, predsjednika Gradskog odbora SDS-a Bijeljina, koji već dugo ostvaruje veoma dobre izborne rezultate u izbornim ciklusima.

Pored njega, navodno će se za predsjednika stranke kandidovati i Nenad Stevandić koji ima veliku podršku građana Banje Luke.

Šesnaestog maja zakazan je i treći po redu kongres Naše stranke, a prema svim raspoloživim informacijama trenutni predsjednik Dennis Gratz bit će kandidat svih ili većine općinskih organizacija za predsjednika stranke, te će najvjerovatnije biti reizabran na ovu poziciju.

U maju (26. maj) je zakazan i Kongres Stranke demokratske akcije, najveće i najutjecajnije bošnjačke stranke u BiH. Ovu stranka od smrti predsjednika Sulejmana Tihića vodi zamjenik predsjednika i aktuelni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je već uoči sjednice Glavnog odbora SDA održane u petak najavio da će se se kandidovati za predsjednika stranke te da ova stranka ima niz kvalitetnih, iskusnih i referentnih kadrova koji mogu biti njegovi protukandidati.

Ipak, činjenica je da najveće šanse za preuzimanje pozicije lidera jedne od najutjecajnijh političkih opcija u BiH ima Izetbegović. Takvog stava je i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović koji je otvreno kazao da misli kako će Izetbegović "uvjerljivo pobijediti".

Iz ove stranke su saopćili kako se nadaju da će se veći broj osoba kandidovati za poziciju predsjednika stranke, kao i na ostale stranačke funkcije.

Izetbegoviću bi se na Kongresu mogao suprotstaviti Adil Osmanović koji u posljednjih nekoliko mjeseci otvoreno iskazuje nezadovoljstvo stranačkim odlukama na čijem čelu se nalazi Izetbegović.

Izvor Klix.ba