<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Srednjoškolac iz Barselone premlad da bi krivično odgovarao

Učenik koji je jutros u srednjoj školi u Barseloni iz samostrela ubio jednog profesora i ranio još četiri osobe, star je samo 13 godina i pošto nije krivično odgovoran, samo je zadržan u policiji, ali ne i uhapšen, objavili su španski mediji.

20. april 2015, 12:00

O daljem postupanju prema maloljetnom ubici će odlučiti sudija za maloljetnike, budući da španski zakon propisuje da se u slučajevima kad je počinilac mlađi od 14 godina primjenjuju samo mjere edukativnog karaktera i rad sa porodicom maloljetnika, piše list "Mundo".

Dječak sa inicijalima M.P.C. je jutros upao u Srednju školu "Žoan Fuster" u Barseloni i iz ručno izrađenog samostrela, proizvedenog od drveta i hemijskih olovaka, ubio profesora i povrijedio još najmanje četiri osobe, dva profesora i dva učenika.

Prema navodima svjedoka, dječak je u školu stigao oko devet sati, sat vremena pošto je počeo čas španskog. Pokucao je na vrata i kada mu je profesorka otvorila da ga pusti unutra, on joj je pucao u lice, nanijevši joj  lakše i srednje teške povrede. Dječak je zatim pucao i na jednu učenicu, inače profesorkinu kćerku.

Pošto je čuo buku, profesor iz susjedne učionice je izašao sa svog časa da zaustavi napad i tada je dijete pucalo i na njega i ubilo ga.

Ubijeni profesor je predavao društvene nauke, a u Srednjoj školi "Žoan Fuster" je radio tek četiri dana, navode španski mediji.

Maloljetni ubica zatim je otišao u drugu učionicu i tamo hladnim oružjem nanio povrede jednom učeniku starom 14-godina, koji je kasnije prebačen kolima Hitne pomoći u bolnicu "Sant Pau" u Barseloni.

Još jedna profesorka je tom prilikom zadobila povrede hladnim oružjem po licu, ali je poslije ukazane prve pomoći puštena kući.

Iz straha da napadač ne povrijedi još nekoga, ostali profesori su zaključali učenike u učionice.

Trinaestogodišnjak je nakon napada bacio svoj ručno izrađeni samostrel, nakon čega su ga savladali profesori. Policajci ga i dalje drže pod kontrolom u školi, dok su ostala djeca prebačena kući pošto su dala izjave.

Prema navodima drugih učenika, dječak je prije incidenta sastavljao "crne liste sa imenima profesora i djece koji mu se nisu sviđali".

"Uvijek je pričao o oružju i o tome da će jednog dana ubiti profesore i učenike koji mu se nisu sviđali", rekla je jedna učenica iz njegovog odjeljenja, dok su drugi naveli da je prošle nedjelje u više navrata rekao da će ubiti sve profesore, a zatim izvršiti samoubistvo.