<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Salcburg uvodi zabranu prosjačenja

Gradske vlasti Salcburga odlučile su da uvedu zabranu prosjačenja u centralnim dijelovima grada, kao i na pijacama i grobljima.

21. april 2015, 12:00

Prema ovim navodima, konačna odluka trebalo bi da bude donesena na sjednici gradske skupštine u maju.

Na zabranu prosjačenja već odavno pozivaju odbornici iz Narodne partije, a nedavno se ovoj inicijativi pridružio i gradonačelnik Hajnc Šaden, koji je iz druge partije, ali koji smatra da je prosjačenje postalo veliki problem ovog austrijskog grada, donosi ORF.

Inače, u skladu s regionalnim zakonima, opštine su te koje mogu uvesti zabranu prosjačenja u određenom periodu na određenim lokacijama. Ono o čemu se trenutno pregovara jeste na kojim lokacijama će zabrana biti uvedena.

Harald Preuner, zamjenik gradonačelnika, pretpostavlja da će se zabrana odnositi na sve gradske pijace i, naravno, sami centar grada.

Prema prvim najavama, zabrana je skoro usaglašena te ostaje da se odbornici dogovore o nekoliko detalja. Odbornici SPO zahtijevaju da se zabrana prvo uvede oko groblja, jer tu zna biti najviše prosjaka. Nakon što zabrana stupi na snagu, njeno sprovođenje će regulisati policija.

Inače, da Salcburg ima veliki problem s prosjacima svjedoči i podatak da ih tokom dana širom grada bude i po 150.

Gradske vlasti Salcburga su navele pozitivan primjer Minhena, koji je zabranio prosjačenje na određenim lokacijama i to u određenim satima i danas ima svega 50 prosjaka, što je skoro zanemarljivo u odnosu na veličinu grada.

Još nije jasno kakve će kazne biti za prosjake koji ne budu poštovali zabranu. Inače, neke druge zemlje imaju sistem kažnjavanja ne samo prosjaka, već i onih koji im daju novac. Sličnu kaznu je početkom godine pokušala da uvede Norveška, ali je taj prijedlog odbijen.