<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ivanić: Otvara se nova perspektiva

SARAJEVO

Nakon sedam godina potpune blokade i pauze na evropskom putu, Bosni i Hercegovini današnjim aktiviranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) ponovo se otvaraju perspektive.

21. april 2015, 12:00

Takvog je mišljenja Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji u ntervjuu za "Dnevni avaz" dan uoči važne odluke EU kaže da je to prva konkretna nagrada nakon što su Predsjedništvo BiH, a potom i Parlament BiH usvojili Izjavu o putu BiH ka EU. 

''To pokazuje da je BiH prisutna u Evropi, jer nakon sedam godina potpunog beznađa otvara se nova perspektiva. To se vidjelo i na sastanku 20 ministara vanjkih poslova, Federice Mogherini i Johannesa Hahna sa mnom i s ministrom Igorom Crnatkm. Tako veliki interes odavno nije zabilježen i mislim da je to prilika koju ovog puta trebamo maksimalno iskoristi'', kaže Ivanić. 

Po njegovim riječima, obaveze koje sada stoje pred bh. institucijama ogledaju se potrebi da se definiše program ekonomskih reformi s jedne strane kao naša obaveza, a s druge strane motivacija koju vlasti trebaju imati za ulazak u reforme, a to je neka vrsta nagrade ako svoj posao dobro provedemo. 

''To je faza koju treba završiti do ljeta i očekuje se da u tome ključnu ulogu imaju predsjedavaći Vijeća ministara i entitetski premijeri i da oni zajedno s Evropskom komisijom i međunarodnim finansijkim institucijama dogovore program. Ja sam danas insistirao da je istinski motiv potreba da se podrže budžeti entiteta, jer su oni u ozbiljnim teškoćama i finansijska podrška bila bi snažan motiv da se svi uključe u provođenje tih reformi. Obaveza nas ključnih političkih ličnosti koje nećemo učestvovati u formiranju programa reformi jeste da obezbijedimo tu podršku. Nakon toga treba definisati mehanizam koordinacije i time se ispunjavaju uslovi da se može aplicirati za kandidatski status. Od nas će zavisiti kada će to biti'', kazao je Ivanić.