<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zbog siromaštva na Balkanu vjeruju radikalnim vođama

Istraživanje s Kosova

Teroristi Islamske države (IS) objavili su još jedan snimak na kojem je prikazano stravično ubistvo nekoliko kršćana iz Etiopije zarobljenih u Libiji, javile su jučer svjetske agencije. Samo dan ranije u Afganistanu je ista organizacija izvela napad u kojem je ubijeno više od 30 osoba, a stotine su ranjene.

21. april 2015, 12:00

Na novom snimku od 29 minuta vide se dvije grupe džihadista. Jedna od njih djelovala je na jugu, a druga na sjeveru Libije, gdje su Etiopljani oteti. Kako se navodi, grupa kršćana na jugu je upucana, dok su džihadisti sa sjevera odsjekli glave zarobljenicima. Još nije poznato ko su bili zarobljenici, ni kada su oteti.


Istovremeno, američke vlasti poduzimaju nove mjere u borbi protiv terorizma te vrbovanja stranih dobrovoljaca, uključujući i područje Balkana.

Na Kosovu je objavljen opširni izvještaj Centra za sigurnosne studije Kosova o toj temi.  

Izvještaj, na više od stotinu stranica, koji je podržala i Ambasada SAD na Kosovu, do u detalje istražuje uzroke i način odlaska ratnika s Kosova, kojih, kako navode, ima 232. U nekoliko navrata spominju se i veze sa BiH, za koju se navodi da ima 330 dobrovoljaca u IS-u, te se tvrdi da su slični razlozi i način vrbovanja. Kao glavnog organizatora odlaska dobrovoljaca na ratišta u Siriji i Iraku i priključivanje terorističkoj organizaciji Islamska država vidi u radikalnoj ideologiji pristaša tekfira, radikalne sekte koja slijedi iskrivljeno tumačenje islama.