<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sredozemno more pretvarate u veliko groblje!

UN optužuje Evropsku uniju

Europska unija, koja će u četvrtak održati hitan summit o useljeničkoj krizi u Mediteranu, trebala bi prema imigrantima zauzeti sofisticiraniji i hrabriji, manje bešćutan pristup, rekao je povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava u ponedjeljak.

21. april 2015, 12:00

"Europa okreće leđa nekima od najranjivijih migranata na svijetu i prijeti da Mediteran pretvori u grobnicu", rekao jeZeid Raid Al Huseindan nakon prevrtanja broda blizu Libije u kojemu je, kako se pretpostavlja, bilo 900 ljudi.

Zbog te najgore u nizu useljeničkih tragedija zadnjih mjeseci između Libije i Italije za četvrtak je sazvan hitan sastanak na vrhu u Bruxellesu, iako se na njemu, kako je rekao predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk "ne očekuju brza rješenja".

Europska politika prema imigrantima "kratkovidna je, kratkoročna politička reakcija popustljiva prema ksenofobnim populističkim pokretima koji su zatrovali javno mnijenje o imigracijskom pitanju", rekao je Raid Al Husein.

Ocijenio je da EU treba otvoriti legalne kanale za useljavanje i priznati da zapravo treba niskokvalificiranu radnu snagu te da izbjeglice imaju pravo na azil, a obitelji pravo na zajednički život.

Upravo je nedostatak regularnih kanala za useljavanje stvorio problem krijumčarenja ljudi, što je simptom, a ne uzrok problema, rekao je te ocijenio da EU pokazuje "golem nedostatak sućuti".

Povjerenik za ljudska prava kritizirao je ukidanje "hrabrog" programa spašavanja na moru "Mare Nostrum" koji je zamijenjen ograničenim programom kontrole granica "Triton".

"Prestanak spašavanja migranata u nevolji nije smanjio ni migracije ni krijumčarenje ljudi, već je samo izazvao više utapljanja kao što pokazuje nedavna tragedija", rekao je.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sazvao je hitan sastanak na kojem će se u četvrtak razgovarati o tome kako zaustaviti krijumčare ljudima, kako povećati napore za spašavanje ljudi, kako bolje pomoći najpogođenijim zemljama te kako povećati suradnju sa zemljom porijekla i tranzita migranata.

Tusk je upozorio da "ne treba očekivati brza rješenja za duboke uzroke migracije", jer kad bi takvih rješenja bilo "odavna bismo ih bili primijenili", prenosi agencija Hina.