<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Protiv cenzure: Akcija Oštre nule u Banjaluci uprkos zabrani Gradske uprave

POVODOM DANA GRADA

"Banjaluka nije grad jednog čovjeka, jedne partije, jednog režima, postojećih kumsko-rodbinskih veza", kažu iz Oštre nule.

21. april 2015, 12:00

Udruženje građana Oštra Nula nije dobilo dozvolu za akciju povodom obilježavanja  sedamdesetogodišnjice  oslobođenja grada Banjaluka od nadležnih institucija, iako su blagovremeno najavili akciju.

"Odlučili smo da uprkos ovoj zabrani organizujemo akciju pod nazivom 'Banja Luka je i moj grad' kojom želimo da ukažemo da Banjaluka nije grad jednog čovjeka, jedne partije, jednog režima, postojećih kumsko-rodbinskih veza, već da je to grad svih građana i građanki Bosne i Hercegovine", rekli su iz ovog Udruženja.

Smatraju da kao slobodni građani i građanke, aktivisti i aktivistkinje, pojedinci i pojedinke imaju pravo da se okupe na Trgu Krajine 22. aprila i pošalju ovu poruku. 

Gradska uprava Banjaluka

"Takođe, ovu zabranu smatraju kako autocenzurom zaposlenih u Administrativnoj službi grada, tako i samovoljom pojedinaca i pojedinki  koji mogu nezvanično da zabrane izdavanje dozvole svima koji nisu prepoznati kao 'njihovi ljudi'", ističu iz ovog Udruženja.

Napominju da ovo nije prvi put da su suočeni sa ovom vrstom 'cenzure' od strane Gradske uprave.  

"Prošle godine nismo dobili dozvolu za korištenje javnog prostora povodom 10. decembra – Dana ljudskih prava, gdje nam je usmeno,  preko telefona rečeno da niko ne može dobiti dozvolu za korištenje javne površine u periodu od 06.12.2014. do 06.01.2015. godine, tačnije u periodu trajanja aktivnosti u okviru Zimzograda", kažu iz Oštre nule.

Dopis koji smo dobili od Oštre nule

Objašnjavaju da su za akciju planiranu 22-og aprila takođe dobili samo usmeno objašnjenje preko telefona da ne mogu dobiti dozvolu  jer su zvanične institucije već  organizovale niz aktivnosti.

"To implicira da niko drugi ne bi trebao ništa da organizuje taj dan, jer očigledno nije podoban zvaničnoj institucionalnoj politici", ističu iz tima Oštre nule.

Na kraju kažu da Oštra nula postoji pet godina i za to vrijeme su dobili 9 prekršajnih prijava za koje su preuzeli odgovornosti i riješili ih predviđenim pravnim lijekom.

"Ovim putem javno unaprijed preuzimamo odgovornost za akciju koju ćemo sprovesti 22. aprila jer smatramo da ne možemo pristati na ovakav oblik 'cenzure', jer do sada nikada nismo dobili pismeno objašnjenje za odbijanje zahtjeva za korištenje javne površine od nadležnih institucija, a bili smo prekršajno gonjeni", kažu iz Oštre nule.