<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

IndustriALL globalni sindikat poziva Vladu RS da odgovori zahtjevima radnika Kosmosa

IndustriALL globalni sindikat poziva Vladu RS da odgovori zahtjevima radnika Kosmosa. Pismo prenosimo u cijelosti.

21. april 2015, 12:00

Draga Premijerko Cvijanović i Ministre Đokiću,

Pišem Vam ovo pismo u ime IndustriALL-a, koji predstavlja više od 50 miliona radnika u proizvodnji, energetici i rudarskom sektoru u 143 zemlje širom svijeta, uključujući i Sindikat metalaca i rudara Republike Srpske, da vas pozovem da hitno intervenišete na legitimne zahtjeve radnika državnog preduzeća Kosmos a.d. Banja Luka.

Industrial globalni sindikat pobliže nadgleda radnu situaciju u kosmosu. Plate radnicima nisu isplaćene već 15 mjeseci. Pored toga, kompanija nije uspjela da plati doprinose vezane za plan penzionisanja i zdravstveno osiguranje za 2011,2012 i 2013. godinu. Smatramo ovakvu situaciju neprihvatljivu, i u potpunosti podržavamo štrajk radnika, koji je počeo u decembru 2014 zbog nepomirljivog stava kompanije.

Kao posljedica toga, IndustriALL vas poziva da postavite novi menadžment kompanije, koji će sjesti i pregovarati sa sindikatom za fer rješenje konflikta. Neophodno je da Vlada Republike Srpske hitno interveniše na zahtjeve radnika, uključujući neisplaćene plate i neuplaćeno zdravstveno i penziono osiguranje.

Očekujemo vašu akciju,

Iskreno,
Jyrki Raina, generalni sekretar