<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ambasadori obilježavaju Dan planete Zemlje

MOSTAR

Ambasadori Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske će 22. aprila, zajedno sa učenicima sa područja Mostara, aktivistima za zaštitu okoline i predstavnicima Gradske uprave, sakupljati otpad u Blagaju i na taj način obilježiti Dan planete Zemlje.

21. april 2015, 12:00

Akciju organizuje Omladinski klub "Novi val", koji u Blagaju vodi Eko centar za edukaciju o zaštiti okoline. Akcija počinje u 12.30 okupljanjem na prilaznoj cesti ka Tekiji.

"Očekujemo učešće oko 150 volontera koji će svojim angažmanom pokazati kako svaki pojedinac, čak i najmanjim zalaganjem, može učiniti puno za svoju okolinu. Otpad, posebno plastika, ugrožava zdravlje ljudi i životinja i nanosi veliku štetu okolišu. Posljedice mogu biti jako velike, kao što smo vidjeli tokom prošlogodišnjih poplava", stoji u zajedničkom saopštenju "Novog vala" i Odjeljenja za odnose s javnošću Ambasade Njemačke u BiH.

Zbog posebnih ljepota i kulturnog značaja, Blagaj je posebno prikladan za ovu akciju, koja bi, po želji organizatora, ubuduće trebala prerasti u godišnju tradiciju.

Omladinski klub "Novi val" ovih dana je pokrenuo i digitalnu kampanju "Koliko si eko", kojom sve građane Bosne i Hercegovine pozivaju da se pridruže obilježavanju Dana planete Zemlje tako što će se 22. aprila pridružiti akcijama čišćenja otpada u svojim sredinama, napraviti

selfije kojima "dokazuju" svoj angažman i objaviti ih na društvenim mrežama.

"Novi val" već dugi niz godina u Eko centru Blagaj organizuje mnoge projekte edukacije o zaštiti okoline za školsku djecu i grupe iz cijelog Hercegovacko-neretvanskog kantona. Djeca imaju mogućnost da na ovom području posmatraju orlove lešinare, jašu magarce, uživaju u sportskom penjanju, igranju na dječijim igralištima i na taj način dožive komadić netaknute prirode u neposrednoj blizini čuvene Tekije. Ovom prilikom će njemački ambasador Kristijan Helbah prvi put obići Eko centar Blagaj, projekat koji njemačka Vlada podržava dugi niz godina.