<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Made in Bosnia and Herzegovina ili kako brendirati našu državu

Jasno nam je da je u Evropi prva pomisao na Bosnu rat kršenje, sve negativno ali nam mora biti jasno da svaki korak koji Bosna napravi se u toj istoj Evropi višestruko cijeni

21. april 2015, 12:00

Danas je u Banjaluci prezentovana publikacija „ Strateške smjernice za brendiranje Bosne i Hercegovine“ profesora Bože Skoke, sa Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba a u izdanju fondacije Fridrih Ebert.

U ovoj publikaciji čitaoci će moći da saznaju nešto više o tome kako građani BiH vide našu sadašnjost i budućnost kao i razmišljanja vodećih domaćih stručnjaka o mogućnostima potencijalima i preprekama na putu eventualnog brendiranja BiH.

U ovoj knjizi će se mogu pročitati i o ključnim teorijskim pristupima razumijevanju identiteta i imidža države u savremenim međunarodnim odnosima, te o tome kako brendirati državu.

Prof. Božo Skoko kazao je danas u Banjaluci da ukoliko imate dobru harizmu i dobar imidž vi možete biti značajan faktor u međunarodnim odnosima.

„Sjećam se prije nekoliko godina kada je Hrvatska ulazila u EU, dosta je naših političara govorilo – Hrvatska je mala zemlja, šta će se ona uopće pitati u Europskoj uniji. Nakon određenog perioda Europska unija dobije premijera iz malog Luksemburga. Kada odete u Brisel pa se raspitate kako Luksemburg funkcionira, onda ćete dobiti odgovor da se strateški niti jedna odluka se ne može donijeti bez njih. Zašto? Upravo zato što imaju meku moć, snažnu diplomaciju, dobre lobističke veze i mogu utjecati na tokove“

Drugim riječima, ne morate biti velika država, ali ako imate ono nešto što privlači druge i ono nešto što vas čini atraktivnim na međunarodnoj sceni vi možete uticati na tokove, kazao je autor publikacije.

A šta je to što ima Bosna i Hercegovina, šta je to u našem slučaju „ono nešto“?

Radomir Nešković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci  kaže da je u BiH pogrešan način vođenja državnih poslova i pogrešan način vođenja ekonomskog sistema sa konceptima koji u ovom vremenu „ ne piju vode“ u EU integracijama.

„ Prof. Skoko je naveo kako smo mi puni negativnog istorijskog naslijeđa, toga ima kod nas jako puno, ali to kod ozbiljnih i kreativnih ljudi može biti pretvoreno u komparativnu prednost. Jasno nam je da je u Evropi prva pomisao na Bosnu rat kršenje, sve negativno ali nam mora biti jasno da svaki korak koji Bosna napravi se u toj istoj Evropi višestruko cijeni“ rekao je prof. Nešković.

Siniša Vukelić sa portala Capital.ba kazao je kako je u pogledu brendiranja BiH on izraziti skpetik.

“Svi mi dobro znamo šta je to brend BiH ili RS kada se spomene, barem nama iznutra – rat, korupcija, Dodik, Zmaj od Šipova, dakle to su glavne asocijacije koje se spominju. Ne možemo govoriti o ozbiljnom brendiranju u državi u kojoj nema koncenzusa i kompromisa.“ naglasio je Vukelić.