<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Za BiH namijenjeno 100 miliona evra

SARAJEVO

U okviru Strategije saradnje sa zapadnim Balkanom za period 2014-2020, Švedska planira da izdvoji 400 miliona evra, od čega je 100 miliona evra namijenjeno za BiH, rekla je danas u Sarajevu šef Odjeljenja za Evropu Ministarstva inostranih poslova Švedske Mikael Kumlin Granit.

21. april 2015, 12:00

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić sastao se danas sa Granitovom, koja je istakla da Švedska daje punu podršku britansko-njemačkoj inicijativi za pokretanje ubrzanog procesa evropskih integracija u BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

"Jedna od velikih spona između dvije zemlje su brojni građani BiH koji žive u Švedskoj, uspješno integrisani u švedsko društvo, a nemali broj radi na istaknutim mjestima u državnoj službi Švedske", zaključila je ona.

Tokom susreta razmijenjene su informacije o aktualnim političkim prilikama u svijetu.

Brkić je sagovornicu upoznao o skorom aktiviranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, koji znači novi pristup EU i otvara veliku šansu za BiH.

On je zahvalio za veliku podršku Švedske u procesu evropskih i evroatlantskih integracija BiH, o čemu govori i činjenica da je BiH visoko na listi prioriteta spoljne politike Švedske.

Brkić je istakao da je ugovorno regulisanje odnosa BiH i Švedske vrlo dobro zaokruženo, ali da postoji velika zainteresovanost BiH za što skorije zaključivanje Sporazuma o socijalnom osiguranju između dvije zemlje.

On je rekao da su odnosi BiH i Švedske na uzlaznoj putanji, a ogledaju se u vrlo dobroj bilateralnoj, multilateralnoj i parlamentarnoj saradnji.