<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Crnadak: Otvorena podrška Evrope za reforme u BiH

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas da je BiH dobila otvorenu podršku evropskih zvničnika za provođenje reformi, uz uvažavanje nadležnosti svih nivoa vlasti.

21. april 2015, 12:00

Naglasio je da će usvajanje mehanizma koordinacije biti jedan od prvih testova za nove vlasti te se nada da će svi zajedno konstruktivno pristupiti rješenju tog pitanja, koje je na korak do dogovora.

Crnadak je na pres-konferenciji u Banjaluci ocijenio da nikada ranije jedna zemlja s ovog područja Evrope nije privukla toliko pažnje u Evropi, koliko je BiH imala juče u Luksemburgu na neformalnom radnom doručku „Prijatelji Bosne i Hercegovine“, čiji je domaćin bila prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić.

On i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić imali su priliku da razgovaraju s više od 20 ministara vanjskih poslova.

„Imali smo otvorenu podršku BiH da se reforme u BiH provode u okvirima Ustava, uz puno uvažavanje svih, RS, Federacije BiH te uz uvažavanje nadležnosti koje pripadaju državi BiH“, rekao je Crnadak.

Istakao je da nakon jučerašnjeg dana, a poslije usvajanja evropske inicijative, bh.diplomatija u snažnoj „ofanzivi“, jer je cilj da se stvara što snažnija podrška za reforme u BiH.

Crandak kaže da je posjeta Vašingtonu, na proljetnom zasjedanju Međunarodnog monetranog fonda (MMF) i Svjetske banke, bila izuzetno uspješna, jer je ključnim ljudima tih finansijskih institucija predstavljena opredijeljenost svih nivoa vlasti da rade na reformama, a što je posebno važno, da rade zajedno, što posljednjih godina nije bio slučaj.

Zbog podjele nadležnosti u BiH najveći teret tih reformi bit će na vladama RS i Federacije BiH, ali je, naveo je, i Vijeće ministara BiH spremno da se taj "teret nosi" zajedno i zajednički radi na tim pitanjima.

Potvrdio je da je „sređivanje stvari na radnom pravu“ jedan od uslova da se nastavi aranžman BiH s MMF-om, a da ostaje da se vidi da li će to biti novi zakon o radu ili nešto drugo, što će biti definirano nakon posjete predstavnika MMF-a BiH krajem ovog mjeseca, a koja će trajati 15 dana.

On je dodao da je oprezan u rokovima o mogućem kandidatskom statusu za BiH i da se nada da bi to moglo biti u okviru jedne do dvije godine dana.