<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Diplomirao prije nego što je fakultet osnovan

Diploma Evropskog univerziteta Brčko, koja je predata na nostrifikaciju u Novom Sadu, izdata je mjesec dana prije datuma koji je na samoj diplomi naveden kao dan osnivanja ustanove koja je izdaje.

22. april 2015, 12:00

Ilija Tanackov sa Departmana za saobraćaj FTN-a, predsjednik Komisije za priznavanje stranih visokoškolskih diploma, kaže da se ovakve diplome sve češće pojavljuju.

Na toj diplomi Saobraćajnog fakulteta Evropskog univerziteta Brčko stoji da je Univerzitet osnovan 28. decembra 2012. godine, a diploma je studentu N.T. izdata 20. novembra 2012, 38 dana prije osnivanja.

- Na dodatku diplome primijetio sam da je izdata prije nego što je osnovan fakultet i nisam je nostrifikovao, kao ni tridesetak drugih diploma koje u posljednje vrijeme dolaze sa privatnih fakulteta u BiH - kaže Tanackov. Kod većine tih diploma problem je "neusklađenost planova i programa", pa se mora polagati razlika ispita. Kako navodi profesor Tanackov, zanimljivo je da niko još nije došao da položi tu razliku.

On objašnjava kako funkcioniše "pranje titula": - Kandidat je završio višu trogodišnju poslovnu školu u Srbiji i stekao 180 bodova. Otišao je u Brčko, tamo su mu priznali bodove, iako programi nemaju veze jedan sa drugim. Nastavu je počeo u oktobru, a u novembru je već položio sve ispite, uradio i odbranio diplomski rad čime je stekao još 60 bodova. Ukupnih 240 bodova sada treba negde u Srbiji "oprati" za 35.000 dinara, koliko košta nostrifikacija.

- Njegov otac mi je rekao da će ići u Beograd, jer je tamo već priznato 400 diploma sa ovog fakulteta - navodi Tanackov za Blic.


Rektor: Ne znam šta je razlog problema


Mirko Kulić, rektor Evropskog univerziteta Brčko, kaže da je "nemoguće da je diploma izdata prije nego što je fakultet osnovan". - Znam da ima problema sa nostrifikacijom naših diploma u Srbiji, ali ne znam šta je razlog. Naš fakultet ima dozvolu za rad i ako se 70 odsto programa poklapa moraju priznati našu diplomu - rekao je Kulić.