<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

EU i Rusija osudile napad na karaulu

SKOPLJE

Evropska unija i Rusija osudile su napad na karaulu na sjeveru Makedonije i zatražile od nadležnih da se ponašaju odgovorno i da smire situaciju.

23. april 2015, 12:00

Anka Padurari iz informativne službe komesara za dobrosusjedstvo i pregovore za proširenje, izjavila je da je EU zabrinuta zbog incidienta u policijskoj stanici u selu Gošince i da je od suštinskog zanačaja njegovo rješavanje na odgovoran način.

"Očekujemo od vlasti i političkih stranaka da ulože maksimalne napore kako bi se izbjeglo bilo kakvo povećanje političkih ili međuetničkih tenzija", dodala je ona, prenose makedonski mediji.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost zbog napada na makedonsku karaulu, navodeći da on ukazuje na kontinuirane etničke tenzije u regionu. 

"Na situaciju utiče, prije svega, ozbiljan nedostatak vladavine prava i bezbjednost na Kosovu, što predstavlja očiglednu posljedicu nerješavanja kosovskog problema u cjelini. Ne mogu se ignorisati i sve češće velikoalbanske parole u regionu", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva. 

U ruskom ministarstvu se nadaju da će napori vlasti u Makedoniji na uspostavljanju reda u problematičnom rejonu zemlje dobiti neophodnu međunarodnu podršku.

Makedonska policija saopštila je da je u ponedjeljak, 20. aprila u 2.30 časova u selu Gošince, opština Lipkovo, izvršen teroristički napad kada je 40 maskiranih i naoružanih osoba sa oznakama OVK nekoliko sati zaposjelo karaulu. Naoružane osobe su nakon upada razoružale četiri dežurna policajca.

Kosovska policija odbacila je kao neistinite navode makedonske policije da su napadači na policijsku stanicu u selu Gošince ušli sa Kosova u Makedoniju.

Oslobodilačka vojska Kosova preuzela je odgovornost za napad na policijsku stanicu u selu Gošince.