<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

7 manje poznatih arhitektonskih čuda (FOTO)

Zaboravite na Tadž Mahal i Koloseum - ovo su neke od najimpresivnijih građevina na svijetu.

23. april 2015, 12:00

Palata Parlamenta u Bukureštu, Rumunija


U pitanju je najveća, najskuplja i najteža civilna administrativna građevina na svijetu. Sagrađena je u neoklasičnom stilu 1984. godine, u doba vladavine Nikole Čaušeskua. Ima 12 spratova i oko 3.100 soba koje se prostiru na 330.000 kvadratnih metara. Nažalost, ove građenje građevine ovih razmera zahtevalo je rušenje velikog dijela gradskog jezgra, uključujući poznate istorijske dijelove grada, 30 crkvi i sinagoga, i oko 30.000 domova.

Velika Džamija u Đeneu, Mali

U pitanju je najveća građevina od blata na svijetu, izgrađena gotovo u potpunosti od zemljanih opeka sušenih na suncu, pijeska i maltera na bazi blata. Smatra se vrhuncem sudansko-sahelijskog arhitektonskog stila, a od 1988. godine pod zaštitom je UNESCO-a.


Tvrđava Deravar u Pakistanu

Ova tvrđava monumentalnih razmjera sastoji se od 40 bedema koji se izdižu iz pustinje u kvartatnoj fomaciji. Zanimljivo je što većina Pakistanaca ne zna za nju, iz dobrog razloga: Da bi se došlo do tvrđave, potrebno je unajmiti vodiča sa vozilom na 4 točka i poći na cjelodnevno putovanje od Bahavalpura do pustinje Čolistan, gdje se tvrđava nalazi. A da bi se kročilo u samu građevinu, potrebno je dobiti dozvolu od emira ili lokalnog vladara.

Čand Baori u Radžahstanu, Indija 

Čand Baori jedna je od najzapostavljenijih turističkih atrakcija u Indiji. Izgrađena je u vreme kralja Čande, pripadnika dinastije Nikumba, između 800. i 900. godine. Osnova bunara je kvadratne forme, a građevina je visoka 13 spratova. Najkarakterističniji motiv građevine predstavljaju zidovi čijom se dužinom prostiru useci dvostrukog stepeništa koji se spuštaju na dubinu od oko 30 metara, gdje se prostire bazen sa smaragdno zelenom vodom. Sa svojih 3.500 stepenika, Čand Baori je jedna od najdubljih i najvećih građevina svijeta.

Getty
Getty

Stari most u Mostaru, Bosna i Hercegovina

Stari most iznad Neretve, sagrađen od 456 blokova lokalnog kamena 1566. godine, projektovao je turski arhitekta Mimar Hajrudin. Sa 4 metara širine, 30 metara dužine i 24 metara visine, predstavlja jednu od najprepoznatljivijih znamenitosti grada i jedan od vrhunskih primera islamske arhitekture na Balkanu. Most je uništen 1990. godine tokom rata u Bosni, a 2004. godine ponovo je otvoren za javnost.

Veliki zid u Radžahstanu, Indija

Za Veliki kineski zid svi smo čuli, ali malo ko zna da Indija ima svoju verziju ovog arhitektonskog čuda. U pitanju je drugi najveći zid svijeta, poznat i pod imenom Kumbalgar. Sagrađen 1443. godine od strane lokalnog vladara Rane Kumbe, a proširen u 19. vijeku. Dug je 36 kilometara, debljina zidova na pojedinim mjestima doseže do 4,5 metra, i ima 7 utvrđenih kapija. Uprkos tome što u svojoj unutrašnjosi krije više od 360 hramova, ovaj zid ostaje nepoznanica za većinu svjetskog stanovništva.

Getty
Getty

Džamija šeika Loftolaha, Iran

Nalazi se na trgu Nagš-i Džahan, i predstavlja jedno od najelegantnijih i najprefinjenijih rješenja iranske arhitekture. Podigao ju je šah Abas I između 1603. i 1619. godine, a ime je dobila po vladarevom tastu, šeiku Loftolahu. Zanimljivo je to što nikada nije imala minarete i dvorište, najverovatnije zato što nikada nije bila namenjena javnoj upotrebi, već kao sakralno mjesto koje stajalo na raspolaganju ženama iz šahovog harema. Najvjerovatnije iz tog razloga do molitvene sale dolazi se dugačkim podzemnim prolazom, a dekoracija džamije jedan je od najizvanrednijih primera islamske umjetnosti.

Getty
Getty

Foto: Dennis JarvisJuan Manuel Garcia,sajjad buttRamón/Flickr.com