<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ako želite da vidite djela Pabla Pikasa zaputite se u Kozarsku Dubicu

NAJAVA IZLOŽBE

Izložba slika Pabla Pikasa, Viktorije Rabžajeve i Rade Babića u Kozarskoj Dubici

26. april 2015, 12:00

Povodom Dana opštine u Kozarskoj Dubici biće organizovana izložba umjetničkih djela jednog od najvećih slikara svih vremena, Pabla Pikasa i Viktorije Rabžajeva koja se smatra jednom od vodećih svjetskih restauratorki. Na ovoj izložbi svoja djela će predstaviti i Dubičanin Rade Babić.

Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 27. aprila, sa početkom od 20 časova u Hotelu “Zepter”, a trajaće do  1. maja. Na izložbi će biti izložene grafike Pabla Pikasa koje su nastale tridesetih godina prošlog vijeka, kao i poštanške marke inspirisane likom i djelom ovog velikog umjetnika.

Na ovoj izložbi govoriće i Andrej Jovandić, profesor filozofije i sociologije iz Banjaluke. Jovandić će izložiti temu: "Stvaralački čin Pabla Picassa"

Pikasove grafike su posebno tražene među kolekcionarima budući da su najčešće štampane na posebno zaštićenom ručno rađenom papiru i samim tim imaju dodatnu vrijednost.

Pablo Pikaso, iz ciklusa Volard, grafika, između 1930-1937.



Pikasov opus je ogroman, a gotovo da nema likovnog područja u kojem Pikaso nije izrazio svoj umjetnički kreativni genij.
Bavio se slikarstvom na platnu i na zidu, skulpturom, grafikom i keramikom, izrađivao kolaže i plakate i u svemu tome bio velik.

Njegov golemi opus obuhvata više stvaralačkih faza: modru, ružičastu, kubističku, zatim klasičnu, nadrealisitčku i ekspresionističku.

Viktorija Rabžajeva specijalizovala je restauriranje u Sveruskom umjetničkom restauratorskom naučnom centru kod akademika I. E. Grabarja.
Od 2009. godine zaposlena je kao umjetnica-restauratorica slika u tehnici ulje na platnu u Nacionalnom muzeju Republike Burjatije u Ulan-Udeu.

Učestvovala je na prestižnim nagrađivanim izložbama, na kojima je osvajala prva i druga mjesta za za slikarstvo te imala 10-ak samostalnih izložbi u Rusiji i Evropi.


Viktorija Rabžajeva, „Rijeka Selenga“, ulje na platnu, 46 х 62 cm, 2015.

Ljubav prema crtežu javila se još u djetinjstvu Rade Babića. Učio je slikanje u tehnici ulje na platnu kod hiperrealiste Vladislava Dacešina.

Posebnu inspiraciju slikaru čine stare napuštene kuće s početka i sredine prošlog vijeka, primorski motivi kojima dominira igra svjetla i blještavilo sunca, razigrano na surovom kamenu Dalmacije.

Rade Babić, slikar iz Kozarske Dubice
rekao je da je ova izložba značajna za njega, jer je rođen u Dubici, iako se kasnije preselio u Banjaluku.

“Velika je čast da moji radovi budu pored grafika najvećeg slikara 20 vijeka, kojeg su likovni kritičari jednoglasno izabrali, osim toga Pikaso je najproduktivniji slikar, koji napravio veliki broj umjetničkih djela u raznim medijima. A također Viktorija je slikarka koja je visoko nagrađivana za svoj rad”, kazao je za BUKU Babić.

Rade Babić, „Una u Bihaću“, ulje na platnu, 80 x 60 cm, 2014.

Podsjetimo da se u Narodnoj biblioteci opštine Kozarska Dubica nalazi Pikasov autoportretu “Glava muškarca” koji je rađen tehnikom litografije. Slavni slukar je radio grafičke listove koje je namijenio kao poklon šefovima delegacija koji su bili učesnici na kongresu Komunističke partije u Parizu 1964. godine.

Obzirom da je Dubičanin Boško Šiljegović bio šef delegacije i on je na poklon dobio jednu sliku koju je zajedno sa svojim legatom 1988. godine ostavio na čuvanje ovoj biblioteci.

Ove godine, 08. aprila, je navršeno 42 godine od Pikasove smrti.

Organizator ove izložbe, koja je prodajnog karaktera, je Turistička organizacija u saradnji sa Opštinskom upravom.