<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hahn: Odmah pristupite izradi plana reformi

SARAJEVO

Evropski komesar za proširenje Johanes Hahn, nakon što je Evropska unija konačno dala zeleno svjetlo za stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za BiH na snagu, u razgovoru za "Dnevni avaz" poručio je bh. vlastima kako očekuje da bez odgađanja počnu raditi na obavezama koje za sobom povlači novi ugovorni odnos između EU i BiH.

24. april 2015, 12:00

'' EU je zaista snažno po svećena perspektivi članstva BiH u EU! Namjeravam već u narednim mjesecima ponovo posjetiti BiH'', istakao je Hahn.

Govoreći o stupanju SPP na snagu, koje bi trebalo uslijediti 1. juna, Hahn ističe da ovaj sporazum može poslužiti kao "odskočna daska za duboke reforme u zemlji koje se odnose na pristupanju EU". 

''Ove reforme trebaju biti usmjerene na poboljšanje života ljudi, kao i približavanje države članstvu u EU. SPP, takođe, uspostavlja pravni i institucionalni okvir koji obuhvata odnose zemlje sa EU do samog pristupanja. To znači da će se BiH smatrati vjerodostojnim međunarodnim partnerom EU i njenih članica'', istakao je Hahn. 

On je naglasio da će SPP zahtijevati provedbu zakona i standarda EU. 

''To će pomoći građanima u BiH da imaju pristup bolje i sigurnije robe te žive i rade po istim pravilima kao i građani EU'', rekao je Hahn. 

Na pitanje šta očekuje u ovom trenutku, a uzimajući u obzir da je vlast, nakon šest mjeseci, konačno formirana, rekao je da se odmah treba pristupiti izradi plana reformi. 

''Vijeće za vanjske poslove EU, predvođeno visokom predstavnicom za spoljnu politiku i sigurnost Federikom Mogerini'', kaže Han, bilo je vrlo jasno na svom sastanku u martu. 

 - BiH treba, slijedeći korake navedene u pisanoj izjavi, koja je usvojena u februaru, razviti početni plan za reforme u dogovoru sa EU. Kada ovaj plan vlasti usaglase, zaista će biti potreban značajan napredak u njegovoj provedbi da bi EU potencijalni zahtjev BiH za članstvo ocijenila kredibilnim te ga razmotrila - istakao je evropski komesar za "Avaz".