<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Radmanović: Niko neće da bude Dodiku protivkandidat

SARAJEVO

Predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je uoči sutrašnjeg Sabora ove stranke u Istočnom Sarajevu da Milorad Dodik želi da ima protivkandidata za mjesto predsjednika SNSD-a, ali da niko neće to da bude.

24. april 2015, 12:00

"U ozbiljnoj raspravi niko neće da se toga prihvati. Ne možete natjerati nekoga da bude protivkandidat", rekao je Radmanović. 

On je podsjetio da će na Saboru biti usvojen novi statut stranke, a da će nova biti i organizacija SNSD-a. 

"Ukidamo izvršne odbore na svim nivoima jer smo zaključili da je efikasnije. Predsjedništvo će imati veća ovlaštenja nego Izvršni odbor, ali će njim rukovoditi predsjednik", dodao je Radmanović, najavljujući da će Glavni odbor imati skoro 50 odsto novih članova, od kojih je veliki broj mladih.

Ocijenivši da su deklaracije koje će biti na Saboru samom najavom izazvale nepotrebnu buru, Radmanović je istakao da deklaracija o samostalnosti Republike Srpske ne predviđa nikakvo odvajanje.

"Deklaracija će govoriti o slobodi i samostalnosti, što je vrlo širok pojam. Niko nije rekao da riječ o samostalnosti Republike Srpske kao države. Ja nisam. Republika Srpska ima samostalnost u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mi to hoćemo. I u okviru BiH. Mi ne damo da se Dejtonski sporazum urušava i tražimo u okviru toga samostalnost i slobodu. Samostalnost i sloboda su potreba svakog čovjeka", rekao je Radmanović  za sarajevsko "Oslobođenje".

On je naglasio da se sloboda i samostalnost ne mogu nikome uskraćivati, a to se radi u BiH.

"Mi hoćemo na to da ukažemo. Prirodno je da u takvoj situaciji spomenemo i ono što je ovdje čudo, a u čitavoj Evropi kojoj težimo nije, referendum naprimjer. Ali, mi ne govorimo nikada da hoćemo da se izdvajamo i da pravimo svoju državu. Mi upozoravamo da se, kada neko hoće da vam otme ono što imate priznato međunarodnim ugovorom, to može rješavati i izjašnjavanjem građana, a ne samo političara", poručio je Radmanović. 

Govoreći o pokretanju osporavanja 9. januara - Dana Republike Srpske, što je uradio bošnjački član Predsjedništav BiH Bakir Izetbegović, Radmanović je naveo da je u pitanju greška, jer se BiH ne može tako napraviti.

"Ne može se BiH napraviti tako što će jedni drugima nešto ukidati, nego ako su svi ravnopravni" naglasio je Radmanović. 

Prema njegovim riječima, predsjednik Srpske i SNSD-a Milorad Dodik nikada nikoga nije napao, već samo reaguje nakon napada iz Sarajeva na Republiku Srpsku i samo traži da se čita šta piše u Dejtonskom sporazumu.