<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Od januara smo spriječili najmanje 5 terorističkih napada

Francuski premijer

Francuski premijer Manuel Valls tvrdi da je od januara ove godine u Francuskoj spriječeno najmanje 5 terorističkih akcija

25. april 2015, 12:00

 Premijer Valls je u programu radio France Intera upozorio da su u Francuskoj i protiv Francuske prisutne brojne terorističke prijetnje.

"Francuska nikada nije bila nasuprot ovako velikih terorističkih prijetnji. Svi moraju biti svjesni činjenice da terorističke prijetnje postoje i unutar, kao i one izvan zemlje", kazao je Valls.

Ističući da francuske vlasti rade na zaštiti vjerskih objekata od mogućih terorističkih napada, Valls je kazao da je 178 crkava širom Francuske stavljeno pod posebne mjere sigurnosti.

Valls je dalje kazao da ne vjeruje da teroristi samostalno nastupaju te dodao da je posve jasno da su i teroristi za januarske napade u Parizu dobili logističku pomoć nekih krugova.

Šef francuske vlade tvrdi da 1.793 državljanina Francuske ili migranata s dozvolom boravka u toj zemlji ima veze s terorističkim organizacijama, a da se pretpostavlja da su 442 osobe iz Francuske otišle u rat u Siriji, od kojih je 97 poginulo.

U Francuskoj je aktivan i besplatni telefonski broj za građane na koji je, prema riječima Vallsa, do sada zaprimljeno 2.600 poziva i upozorenja na sumnjive aktivnosti koje bi mogle imati veze s terorizmom.