<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Najveća njemačka banka mora platiti 2,5 milijardi dolara globe zbog varanja na kamatama

Godinama pod istragama

Najveća njemačka banka Deutsche Bank pristala je na nagodbu s američkim i britanskim vlastima, u sklopu koje će morati platiti globu od čak 2,5 milijardi dolara, objavio je The New York Times.

24. april 2015, 12:00

Deutsche Bank odlučila se nagoditi u slučaju u kojem ih se tereti da su manipulirali kamatnim stopama na hipoteke, studentske kredite, kreditne kartice i druga zaduženja, objavili su američki i britanski dužnosnici.
Banke se udružile u kartel i varale na kamatama

Najveće svjetske banke već godinama su pod istragama zbog optužbi da su se udružile u kartel kako bi manipulirale kamatnim stopama. Ovo je dosad najveća kazna koja je izrečena kao rezultat te istrage; do sada je "rekord" držala švicarska USB banka koja je 2012. pristala platiti 1,5 milijardi dolara globe.

Zaposlenici Deutsche Banka u Londonu i Frankfurtu svjesno su između 2005. i 2009. godine manipulirali s kamatnim stopama znajući da je to što rade pogrešno, tvrdi Benjamin M. Lawsky, nadležan na nadzor financijskih usluga u američkoj saveznoj državi New York.

I dalje pod istragama

Britanska podružnica Deutsche Banka će u sklopu nagodbe morati priznati krivnju za prevaru, te će u firmu biti postavljen nezavisni nadzornik koji će kontrolirati da se slični prijestupi ne ponove ubuduće. Također, Deutsche Bank morat će otpustiti sedam svojih rukovoditelja koji su bili uključeni u prevaru.

Iako globa od 2,5 milijardi dolara zvuči astronomski, iz Deutsche Banka poručili su da su veći dio novca već "stavili sa strane", te da očekuju da će i usprkos ovoj kazni poslovati s profitom. No, zakonske nedaće najveće njemačke banke još nisu okončane; i dalje se protiv njih vode istrage zbog potencijalne manipulacije valutama, kao i zbog narušavanja sankcija nametnutih Iranu.