<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

UNHCR pozdravio plan Brisela

ŽENEVA

Visoki komesarijat UN za izbjeglice /UNHCR/ pozdravio je danas plan EU za utrostručenje pomorske misije u Sredozemnom moru, ocjenjujući da je to "važan prvi korak ka kolektivnoj evropskoj akciji".

24. april 2015, 12:00

Evropski lideri su poslije vanrednog sastanka u Briselu najavili da će biti utrostručeno finansiranje operacija potrage i spasavanja brodova sa migrantima u Sredozemnom moru.

UNHCR je pozvao EU da pažnju usmjeri na spašavanje života i utvrđivanje pristupa zaštiti u Evropi kroz pravne kanale.

"Na kraju, test ove odluke biće to da li je došlo do smanjenja gubitka života, efikasnijeg pristupa zaštite u Evropi i efikasnijeg Zajedničkog evropskog sistema za azil, čime bi se istinski ispunile obaveze prema solidarnosti i zajedničkoj odgovornosti", ističe UNHCR.

Evropski zvaničnici navode da će EU i pronalaziti načine da zaplijeni i uništi krijumčarske brodove, te da će biti otvorene imigracione kancelarije u zemljama, koje nisu članice evropskog bloka.

Nekoliko članica EU obećalo je da će obezbijediti brodove i druge resurse.

Samit u Briselu održan je nakon što je više od 750 ljudi poginulo tokom vikenda u kada je potonuo brod koji je krenuo iz Libije.

Juče su na Malti održane sahrane 24 žrtve tog brodoloma.