<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

I u Kostariki proradio vulkan

KOSTARIKA

Erupcija vulkana Turialba u Kostariki podigla je stubove pepela, zbog kojih je morao da bude zatvoren aerodrom u glavnom gradu San Hozeu.

24. april 2015, 12:00

Eksplozija Turialbe na istoku te centralnoameričke zemlje, dogodila se poslije erupcije vulkana Kalbuko u Čileu, dva puta u roku od sedam sati, pošto je vulkan bio uspavan više od 20 godina, prenosi AFP.

Predstavnici aerodomra su saopštili da su vlasti procijenile sutaciju na aerodomu koji je udaljen od vuklana 80 kilometara, dodajući da vjerovatno neće biti ponovo otvoren do petka ujutro.

Piste za slijetanje su pokrivene pepelom i 14 letova iz SAD i Centralne Amerike je otkazano. Vulkan, koji je visok 3.340 metara imao je erupciju početkom marta, kada je aerodrom bio zatvoren skoro dva dana.

Turialba je bila neaktivna 130 godina, sve dok devedesetih godina nije ponovo oživjela. Krajem oktobra prošle godine, imala je snažnu erupciju, sa izbacivanjem magme i pepela i od tada traje tutnjava.

Čileanski vulkan Kalbuko imao je erupciju prije tri dana, poslije 42 godine mirovanja, a zbog oblaka dima koji su se širili na ostatak Čilea i Argentinu, što je dovelo do otkazivanja letova sa aerodroma u obje zemlje.

Vulkan Kalbuko, čija je posljednja veća erupcija zabilježena 1961. godine, izbacio je u atmosferu ogroman oblak dima i prašine visok čak 15 kilometara, prenio je Rojters.