<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Raste broj djece zaražene salmonelom: Na KCUS-u pregledano 193 djece, 51 hospitalizovano

Broj djece koja su prošle sedmice u pet vrtića JU Djeca Sarajeva otrovana salmonelom, uprkos kratkoj stagnaciji, nastavio je rasti.

27. april 2015, 12:00

Naime, kako nam je kazala Muamera Šehić, portparolka KCUS-a, do ovoga momenta u KCUS-u je pregledano 193 djece, a od toga broja 51 je zadržano na daljnjem liječenju na Infektivnoj klinici.

Podsjećamo, djeca su se, najvjerovatnije otrovala obrokom koji je u vrtićima serviran u ponedjeljak. U srijedu su u KCUS počeli stizati mališani sa visokom temperaturom, dijarejom i povraćanjem. Mnogi od njih su zadržani, a prvi mikrobiološki rezultati pokazali su da se radi o trovanju salmonelom.

Danas bi trebali biti gotovi i prvi nalazi izuzetih uzoraka sa radnih površina u centralnoj kuhinji JU Djeca Sarajeva, ali i briseva uposlenika čiji je rad do daljnjeg obustavljen.

Također, ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo kao i Federalno ministarstvo zdravstva trebali bi danas odlučivati i o proglašenju epidemije salmonele.