<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poslati helikopteri da spasavaju blokirane planinare

Tri helikopatera su poslata po 150 planinara koju su u subotu ostali blokirani u dva kampa na Mont Everestu, kada ih je lavina od ledenih ploča i snijega, izazvana zemljotresom, odsjekla od baznog kampa ispod, saopštili su zvaničnici.

27. april 2015, 12:00

Planinari, za koje se misli da nisu ozbiljno povrijeđeni, odvedeni su u bazni kamp, kazao je šef turističkog sektora Tulsi Gautan za AFP.

"Poslali smo danas tri helikoptera da dovedu planinare iz kampova jedan i dva. Kampovi su sigurni, ali moramo ih srušiti jer je dio trase oštećen", kazao je Gautam. On je rekao da bi početak sezone penjanja mogao biti opozvan, zbog lavine koja je zahvatila bazni kamp, pošto ju je aktivirao zemljotres.

"Možda planinarenje ove godine uopšte neće biti nastavljeno, sve zavisi kako će odlučiti nadežni", kazao je Gautam.

U kaskadnoj lavini je u subotu poginulo 18 alpinista, a helikopteri su već spasili veliki broj povrijeđenih planinara u baznom kampu.

Na različitim mjestima na planini u vrijeme zemljotresa bilo je više od 800 ljudi, a mnogi su došli na početak sezone penjanja.

Rumunski planinar Aleks Gavan napisao je na Tviteru da će helikopteri biti poslati na visinu iznad 6.000 metara i da svaki može da ponese samo dva planinara, prenosi Rojters.

Preživjeli na Everestu su opisali oblak kamenja i leda koji se zabio u bazni kamp u subotu i povrijedio više od 60 ljudi. Vodiči su slali pozive za pomoć, tražeći helikopter za spasavanje ranjenih. Među poginulima na Everestu su četiri strana državljana.