<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Injekcija vraća vid umjesto skalpela

Novi biološki preparat koji sadrži enzim okriplazmin istiskuje hirurgiju u liječenju oboljenja vitreomakularna trakcija

27. april 2015, 12:00

DOBRA vest za sve koji imaju bolest oka poznatu kao vitreomakularna trakcija stiže iz Amerike. Kompanija "Alkon" je napravila novi biološki preparat koji sadrži enzim okriplazmin, a njegovo korišćenje će u budućnosti, smatraju stručnjaci, znatno promeniti očnu hirurgiju.
Ono što je najvažnije, primena ovog preparata ne boli, traje 10 sekundi, a deluje tako da sprečava oticanja retine (mrežnjače), stanja koje može da dovede i do slepila. Mnogi pacijenti koji imaju vitreomakularnu trakciju na ovaj način će izbeći komplikovan hirurški zahvat - vitrektomiju. 

- Sa medicinske tačke gledišta ovo je ogroman korak napred - objašnjava primarijus dr Radovan Piovarči iz Očne klinike "Neovizija" u Bratislavi, koji je prvi primenio enzimsko lečenje u Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj. - Primenom novog biološkog preparata za lečenje vitreomakularne trakcije lečimo ozbiljno ugroženo stanje retine pomoću enzima, koji su poznati našem telu. Nakon dobro urađene dijagnostike, kod nekih pacijenata na ovaj način možemo da smanjimo ili u potpunosti otklonimo rizik od operacije. 

Biološki enzimi već se koriste u Americi i Nemačkoj, a pacijenti u Slovačkoj i Češkoj moraju sami da plate lečenje. Jedna injekcija košta oko 3.700 evra. 

- Sama intervencija traje oko pet minuta, a davanje enzima oko 10 sekundi - kaže primarijus dr Vera Kalandrova iz Očne klinike "Neovize" iz Brna. 

Vitreomakularna trakcija je jedno od najozbiljnijih oštećenja retine. Pre pola veka, kada ova bolest nije mogla da se operiše vitrektomijom, pacijenti su mogli samo da čekaju da postepeno oslepe. 

- Sada smo, pored hirurške intervencije, dobili novu nadu - istuče dr Piovarči. - Primena je veoma jednostavna. Intervencija je za pacijenta potpuno bezbolna, a nakon kratkog odmora odlaze kući. Godišnje bi za ovaj način lečenja moglo da bude 200 zainteresovanih pacijenata. 

Šta je, zapravo, vitreomakularna trakcija? Većinu unutrašnjeg sadržaja oka ispunjava staklasto telo. Starenjem ono se postepeno skuplja i odvaja od retine, fine providne opne koja oblaže unutrašnju površinu zida očne jabučice. Prirodno odvajanje staklastog tela počinje oko 40. godine. Nekada, ipak, može da se desi da se staklasto telo ne odvoji potpuno od mrežnjače u blizini žute mrlje, uvlači je unutra, i postepeno deformiše. Nerazdvojeno staklasto telo mrežnjaču počinje neprirodno da vuče i napinje. 

- Ovo se naziva trakcija - kaže dr Piovarči. - Najopasnija je u centru najoštrijeg vida, u delu žute mrlje, i upravo ovde može da izazove otok mrežnjače. Simptom koji pacijentu može da ukaže na ovaj poremećaj je najčešće pojava razmazanog vida. Odjednom ne može da izoštri vid na konkretnoj tački, počinju da se deformišu pravolinijski predmeti i da postaju apstraktni. Sve ovo vodi do trajnog pogoršanja vida. Stanje komplikuje pacijentove svakodnevne aktivnosti kao što je vožnja automobila, čitanje ili raspoznavanje ljudskih lica. Vitreomakularna trakcija može da dovede do nepovratnog oštećenja mrežnjače. 

Do sada je jedino rešenje za ovu bolest bila vitrektomija, jedna od najsloženijih mikrohirurških operacija oka. Tokom ovog zahvata se, kroz mali rez, uklanja staklasto telo i zamenjuje gasom ili silikonskom tečnošću kako bi mrežnjača ostala priljubljena uz slojeve oka ispod nje. Kad se tako uklone uzročnici koji izazivaju otok na mrežnjači, problem obično prolazi. 

Enzim okriplazmin koji se nalazi u novom preparatu je sličan enzimu plazmin, koji ljudski organizam stvara sam. Ukoliko ga nema dovoljno, pacijentu može da se da injekcija enzima okriplazmina direktno u staklasto telo. On deluje na veze između staklastog tela i retine. Širi ih i opušta i na taj način omogućava lako odvajanje staklastog tela. Sedam do 10 dana od aplikacije enzim uspešno razdvaja staklasto telo od mrežnjače. 

ISHRANA OKA

OKO se hrani sastojcima iz namirnica koje se nalaze na našem meniju. Istraživanja su pokazala da na zdravlje čula vida najviše utiču vitamini i žuto obojeni pigmenti - lutein i zeaksantin. Najviše ih ima u zelenom lisnatom povrću, kao što su brokoli, zelena salata i spanać, u kukuruzu i citrusima. 

Studija rađena na Taft univerzitetu, koja je obuhvatila 1.802 žene srednjih godina, utvrdila je da su one koje su uzimale najviše luteina i zeaksantina u ishrani imale 23 odsto manji rizik da razviju kataraktu od onih koje su konzumirale minimalne količine ili ih uopšte nisu uzimale. 

Takođe, važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju imaju i omega-3 masne kiseline.