<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dopuna Izbornog zakona BiH nije u skladu sa Ustavom

SARAJEVO

Prijedlog dopune Izbornog zakona BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Damir Arnaut iz SBB-a BiH, a koji se odnosi na popunjavanje Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, nije usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, zaključila je danas u Sarajevu Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH.

27. april 2015, 12:00

U raspravi o postojanju ustavnog osnova navedenog zakona njegov predlagač, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Damir Arnaut podsjetio je da nakon prošlogodišnjih opštih izbora u BiH nije popunjen Klub srpskih delegata u Domu naroda federalnog Parlamenta.

"Ustavom je predviđeno da klubovi konstitutivnih naroda broje po 17 delegata, a Klub delegata Srba ima 13 delegata", rekao je Arnaut, uz ocjenu da ovo pitanje treba što prije i bez odlaganja riješiti.

Za raspravu o predloženom zakonu nije se javio niko od članova Komisije.

Arnaut je jedini u Komisiji bio stava da predloženi zakon nije u suprotnosti sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, dok su ostali članovi bili protiv ili uzdržani prilikom glasanja.

Nakon prošlogodišnjih opštih izbora, mandati u Domu naroda Parlamenta FBiH raspoređeni su u skladu sa Izbornim zakonom BiH, ali su četiri mjesta delegata iz reda srpskog naroda i dalje upražnjena jer na kandidatskim listama u nekim od kantona Federacije nije bilo dovoljno kandidata iz reda srpskog naroda.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije u drugom čitanju podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Denis Bećirović.

U obrazloženju ovog zakona kao razlog za njegovo donošenje predlagač je naveo preciznije definisanje ili tehničku popravku već postojećih odredaba Zakona o sportu BiH.

Član Komisije i poslanik NDP-a Momčilo Novaković i ovaj put je ponovio neslaganje sa principima predloženih izmjena i dopuna.

Komisija nije podržala ni Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za prošlu godinu.