<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Za obnovu Nepala preko pet milijardi dolara

KATMANDU

Obnova područja u Nepalu pogođenih razornim zemljotresom mogla bi, prema prvim procjenama, da košta više od pet milijardi dolara.

27. april 2015, 12:00

Glavni ekonomista za azijsko-pacifički region američke konsultantske kompanije IHS Radživ Bisvas izjavio je da Nepal ima veoma ograničene mogućnosti da iz svojih resursa finansira spasilačke napore i obnovu zemlje. 

''Ukupni dugoročni troškovi obnove u Nepalu, uz korištenje odgovarajućih građevinskih standarda za područja podložna zemljotresima, mogu da premaše pet milijardi dolara, što je oko 20 odsto bruto domaćeg proizvoda Nepala'', izjavio je Bisvas. 

On je upozorio da je potrebna hitna pomoć međunarodne zajednice u spasavanju preživjelih, kao i finansijska i tehnička podrška za dugoročnu obnovu ekonomije. 

Policija je u ponedeljak potvrdila da je u zemljotresu magnitude 7,8 stepeni u Nepalu poginulo 3.617 ljudi, i još 18 osoba stradalih na Himalajima u lavini koju je izazvao zemljotres. Više od 6.500 ljudi je povrijeđeno širom zemlje. 

U susjednoj Indiji stradala je 61 osoba, a na Tibetu 20, prenosi Beta.