<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Preinačena i pooštrena kazna kapetanu potonulog trajekta

SEUL

Li Junseoka, kapetana južnokorejskog trajekta "Sevol", koji je prošle godine potonuo pri čemu su poginule 304 osobe, Apelacioni sud proglasio je krivim za ubistvo i osuđen je na doživotnu robiju, čime su preinačene ranije optužbe za nemar.

28. april 2015, 12:00

Tužilaštvo, koje je prvobitno tražilo da kapetan bude proglašen krivim za ubistvo, podnijelo je žalbu na odluku nižeg suda donijetu u novembru i koji ga je proglasio krivim za nemar, nakon čega mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 34 godine.

Advokati odbrane kapetana takođe su podnijeli žalbu na težinu ranije kazne, ali je odbijena, jer je sud podržao žalbu tužilaštva i izrečena je mnogo oštrija presuda i kazna.

Sud je preinačio presudu za ubistvo izrečenu glavnom inženjeru na trajektu i sada je proglašen krivim za nemar. Kazna inženjeru smanjena je sa 30 na deset godina zatvora.

Lokalni mediji emitovali su snimke članova posade kako napuštaju trajekt nakon što su putnicima naredili da ostanu u kabinama, što je izazvalo brojna negodovanja i zahtjeve za oštrije kazne. Veliki broj putnika bili su tinejdžeri na ekskurziji.

Spasena su samo 172 od 476 putnika i članova posade. Od 304 osobe za koje je potvrđeno da su poginule ili se još vode kao nestale, 250 su bila djeca školskog uzrasta.