<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vanredno stanje u Merilendu i policijski čas u Baltimoru

BALATIMOR

Vlasti Baltimora naredile su da se rasporede po gradu hiljade vojnika Nacionalne garde i policajaca, poslije izbijanja nemira, koji su za povod imali policijsku brutalnost, a u Merilendu je proglašeno vanredno stanje.

28. april 2015, 12:00

U nasilju koje izbilo juče, poslije sahrane 25. godišnjeg crnca Fredija Greja, koji je umro pošto je povrijeđenu u policijskom pritvoru, 15 policajaca je povrijeđeno, prenosi AFP.

Gradonačelnik Stefani Roling Blek pozvala je na smirenost i uvela je policijski čas od 10 sati uveče do pet ujutro.

Nadzornik policije Merilenda, naredio je da se rasporedi 5.000 policajaca po gradu i zatražila pomoć  5.000 vojnika iz šireg srednjeatlantskog regiona.

Komandant Nacionalne garde pukovnik Linda Sing rekla je da je  da je imala 5.000 vojnika spremno i da će ih rasporediti da štite ljude i imovinu.

Demonstranti su kamenjem napali policiju i lokalne radnje. Uprkos pozivima na mir Gejeve porodice, bande uglavnom mladih američkih Afrikanaca počele su obračun sa policijom i tom prilikom uhapšeno je 27 osoba, saopštila je policija.

Nekoliko radnji je opljačkano i spaljeno je nekoliko policijskih vozila, a kako su neredi počeli da se šire sa zapada na istok, gdje je zapaljena jedna zgrada, u Merilendu je proglašeno vanredno stanje.

Škole u Baltimoru će danas biti zatvorene, a bejzbol tim je otkazao svoju večerašnju utakmicu.

Kako javlja Sputnjik, protesti solidarnosti sa pobunjenicima biće održani danas širom SAD.

Predsjedni Barak Obama je upoznat sa situacijom i sa svojim saradnicima razmatra eventualna rješenja.