<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Do krune u foto-finišu

Minulo 24. kolo Premijer lige BiH dodatno je zaoštrilo situaciju u "gornjem domu" bh. elite.

28. april 2015, 12:00

Četiri glavna pretendenta za titulu Sarajevo, Široki, Zrinjski i Željezničar sada dijeli samo bod razlike, što najavljuje najzanimljiviju završnicu sezone i fudbalski foto-finiš.

Prvi put od 30. avgusta prošle godine, odnosno nakon osam mjeseci i ukupno 18 kola provedenih na vrhu, Široki je čelnu poziciju prepustio Sarajevu. Upravo ih je poraz na "Koševu" koštao "preseljenja" na treću poziciju, ali sa samo bodom manje u odnosu na Sarajevo i Zrinjski, koji imaju po 50. Većina će reći kako je Sarajevo favorit za titulu, s obzirom na to da će u nastavku pred svojim navijačima ugostiti još dva direktna konkurenta Zrinjski i Željezničar.

"Naše šanse za titulu sada jesu nešto veće nego ranije, jer smo dobili kvalitetnu ekipu, ali kome će pripasti pehar još je teško reći. Pobjeda nad Širokim je značajna, ali nije ključna u borbi za šampionsku titulu. Pravi rasplet i izazovi tek su pred nama", smatra Dženan Uščuplić, trener Sarajeva, koje je ove sezone bilo na vrhu još u 2. i 3. kolu.

Slično razmišlja i Blaž Slišković, koji je nedavno preuzeo kormilo Širokobriježana u svojstvu spasioca. Njegov prethodnik Slaven Musa prije samo nekoliko kola nadao se da će upravo na "Koševu" početi slaviti šampionski naslov.

"Ispustili smo vrh, no ne bi bilo ništa riješeno čak i da smo pobijedili Sarajevo. Još ima teških utakmica do kraja. Svako gostovanja 'Želje', Sarajeva, Zrinjskog i Širokog Brijega biće teško. Prvenstvo je do zadnjeg kola otvoreno", smatra Slišković.

Aktuelni šampion Zrinjski u gradskom derbiju umalo je izgubio korak u trci za trofej. "Plemići" su protiv Veleža zahvaljujući autogolu domaćih u zadnjim sekundama osvojili bod i ostali trećeplasirani. Iz Željezničara su se juče oglasili saopštenjem u kojem izražavaju zabrinutost suđenjem i nadu da će neizvjesna završnica prvenstva proteći u najboljem redu, te da će prvaka odlučiti isključivo igre na terenu.

"Nezadovoljni smo suđenjem na posljednje tri utakmice. Dva nedosuđena penala, primljeni golovi iz nedozvoljene pozicije, nakon nepostojećeg faula i prekršaja nad golmanom, nepostojeći ofsajdi, neuobičajeno veliki broj žutih kartona, te niz drugih spornih sudijskih odluka predstavljaju objektivan razlog za zabrinutost. Očekujemo da ćemo u narednim utakmicama imati suđenje koje dolikuje najvišem rangu. Ne tražimo nikakve privilegije, već samo ravnopravan tretman s ostalim ekipama", navode iz "Želje".