<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Reakcije zvaničnika i osude terorističkog napada u Zvorniku

Mnogi politički i međunarodni zvaničnici osudili su teriristički napad koji se sinoć desio u Zvorniku. Ovaj slučaj prenijele su regionalne i inostrane medijske kuće. Donosimo vam reakcije...

28. april 2015, 12:00

Predsjedništvo BiH osudilo teroristički napad u Zvorniku

Predsjedništvo BiH najoštrije je osudilo teroristički napad na Stanicu javne bezbjednosti u Zvorniku.

“Predsjedništvo BiH izražava duboko saučešće porodici Dragana Đurića koji je ubijen pri obavljanju svoje dužnosti i izražava nadu za brz oporavak Željka Gajića i Steve Milovanovića koji su ranjeni prilikom ovog napada. Predsjedništvo BiH poziva nadležne policijske i pravosudne organe na svim nivoima da u međusobnoj saradnji i koordinaciji hitno sprovedu detaljnju istragu sa ciljem potpunog rasvjetljavanja i utvrđivanja svih okolnosti počinjenog krivičnog djela, uključujući motive napada kao i eventualnu povezanost drugih osoba ili saučesnika u izvršenju ovog krivičnog djela”, navodi se iz Predsjedništva BiH.

Iz Predsjedništva BiH se dodaje da ovakvi napadi predstavljaju prijetnju po sigurnost, ustavni poredak i međunarodni položaj Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Premijer FBiH Fadil Novalić oštro osudio napad u Zvorniku

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić oštro osuđuje jučerašnji napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, pri čemu je jedan policajac ubijen, a dvojica ranjena.

"Prije svega, uime Vlade Federacije BiH i u svoje lično, izražavam iskreno i duboko saučešće porodici ubijenog policajca Dragana Đurića, a njegovim ranjenim kolegama Stevi Milovanoviću i Željku Gajiću želim brz i uspješan oporavak. Ovaj bezumni čin predstavlja i direktni napad na Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, bez obzira na nacionalnost, vjeru i politička ubjeđenja. Takođe, ovo je pokazatelj da sve institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, a posebno bezbjednosne strukture, moraju djelovati koordinisano i krajnje profesionalno, kako bi bilo spriječeno ponavljanje ovakvih nemilih dešavanja", kaže se u saopštenju premijera FBiH Fadila Novalića, prenosi Kancelarija za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Salkić: Građani ne trebaju uzimati pravdu u svoje ruke

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić osudio je danas brutalni zločin ubistva i ranjavanja policajaca u Zvorniku.

Potpredsjednik Salkić kazao je da teški oružani incidenti nanose štetu svima i da se građani trebaju suzdržati od bilo kakvih agresivnih ponašanja i uzimanja pravde u svoje ruke.

"Naša iskustva iz proteklih vremena govore da zločini i agresivna ponašanja nikome nisu donijela dobro. Osuđujem ovaj gnusni zločin i pozivam nadležne organe da istraže sve detalje i otkriju uzroke napada na Policijsku stanicu u Zvorniku. Bošnjacima u entitetu RS treba mir i stabilnost i svaki ovakav postupak otežava i onako težak položaj Bošnjaka u ovom entitetu na koji svakodnevno ukazujemo", naveo je Salkić.

Očekuje da policijske strukture, zajedno sa tužilaštvom i sudom utvrde stvarne motive i okolnosti koje su dovele do napada u Zvorniku.

Crnadak: Napad u Zvorniku je teroristički čin


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak napad na policijsku stanicu u kojoj je ubijen jedan, a ranjena su dva policajca okarakterisao je kao "terorističi čin koji je izveden podlo, brutalno i koji ne predstavlja običan incident koji se može zaboraviti".

"Jučerašnji događaj je napad na Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu i budućnost svih ljudi koji žive u zemlji, naglasio je ministar Crnadak.

Također je rekao da je incident znatno ugrozio imidž BiH u svijetu i zavjetovao se da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH uložiti ogroman napor kako bi ga popravio.

"Reakcija institucija na svim nivoima vlasti je od ključnog značaja", kazao je ministar, dodavši da će svijet posmatrati kako će BiH reagovati na napad.

Moore, šef misije OSCE-a u BiH: Važno je suzdržati se od govora mržnje

Šokirani smo i ožalošćeni zbog ovog napada i izražavamo saučešće porodici ubijenog policijskog službenika, kazao je ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Zvaničnici misije OSCE-a u Bosni Hercegovini, kroz svoje prisustvo na terenu, posjetiće danas Zvornik povodom terorističkog napada u kojem je jedan policijski službenik ubijen, a dvojica ranjena.

"Želimo zahvaliti mnogim ljudima širom Bosne i Hercegovine, kao i načelniku Zvornika, na njihovim pozivima na smirenost i toleranciju. U ovakvim okolnostima, posebno je važno suzdržati se od govora mržnje i upućivanja prijetnji. Pomno pratimo situaciju i očekujemo nove informacije od predstavnika vlasti koji provode istragu u vezi s ovim užasnim terorističkim napadom“, dodao je Moore.

Čović: Ne zanemariti opasnosti koje su vrlo blizu nas

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da je teroristički napad u Zvorniku, kada je ubijen jedan policajaca, a ranjena dva, pokazao koliko su svi izloženi opasnosti i da se one ne smiju zanemariti.

"Ovo je pokazatelj da se ne smiju zanemariti opasnosti koje su sada vrlo blizu nas i da se moramo drugačije organizovati da bi svi oni koji razmišljaju o takvim napadima u budućnosti znali da neće imati prostora za takve napade", poručio je Čović, koji je i lider HDZ-a BiH.

On je za "Dnevni avaz" rekao da je zbog toga veoma bitno da BiH ima sistem i da svi budu okrenuti jedni prema drugima.

Vlada RS pozvala na mir i toleranciju

Nakon sjednice Vlade RS održane sinoć premijer Srpske Željka Cvijanović je, osudivši teroristički napad u Zvorniku, istovremeno pozvala građane BiH na mir i toleranciju, te uzdržavanje od jezika mržnje, posebno na društvenim mrežama..

Špirić: Terorizam u BiH u akutnoj fazi

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je Srni da akt terorizma u Zvorniku, nažalost, pokazuje da terorizam kao savremena bolest čovječanstva u BiH ulazi u akutnu fazu.

"Kao i svaka maligna bolest u metastazi, zahtijeva mnogo složeniju i komplikovaniju terapiju i procedure. Da bi se one primijenile, na to saglasnost mora dati i sam pacijent. Bojim se da ovim i inim slučajevima BiH u ulozi pacijenta neće dozvoliti primjenu kombinovane terapije, nego će unutrašnjom neiskrenošću i pogrešnom terapijom i dalje podsticati razvoj te opake bolesti", rekao je Špirić.

Ocijenivši da bi bilo dobro da Zvornik ostane usamljen i izolovan slučaj, on je podsjetio da već dugo upozorava da je BiH, od Dejtona do danas, poligon za projekte izvan nje.

Inzko osudio napad u Zvorniku

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko oštro je osudio sinoćnji napad na policijsku stanicu u Zvorniku i izrazio saučešće porodici ubijenog policajca Dragana Đurića i nadu u brzi oporavak ranjenih policajaca Željka Gajića i Steve Milovanovića, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Visoki predstavnik je pozvao nadležne organe, odgovorne sigurnosne agencije i pravosudne institucije da sarađuju u provođenju brze i temeljite istrage.

“Dajem podršku agencijama za provedbu zakona i sigurnosnim agencijama i uvjeren sam da će biti provedena puna istraga o ovom napadu”, kazao je Inzko.

Visoki predstavnik takođe je pozvao na mir i suzdržanost nakon ovog napada.

Rijaset IZ u BiH osudio napad u Zvorniku

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije je osudio "kriminalni zločinački čin napada na Policijsku stanicu u Zvorniku, ubistvo i ranjavanje policajaca  i izražava puno saosjećanje sa porodicama žrtava ovog napada u njihovoj boli i žalosti", navedeno je u pisanom saopćenju objavljenom na zvaničnoj web-stranici Rijaseta IZ u BiH.

Ambasada SAD-a u BiH osuđuje teroristički napad

Ambasada SAD-a u BiH osuđuje teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku.

"Izražavamo naše najiskrenije saučešće porodici poginulog policajca Dragana Đurića, i suosjećamo sa policajcima koji su povrijeđeni tokom obavljanja svoje dužnosti, te sa ostalim uposlenicima policijske stanice u Zvorniku i svim građanima ovog grada. Pozivamo sve agencija nadležne za provođenje zakona da provedu detaljnu i profesionalnu istragu u vezi sa ovim napadom. Od iznimnog je značaja da se ova situacija ne politizira i da se svi politički lideri suzdrže od zapaljive i nekorisne retorike. Ambasada SAD-a u potpunosti podržava vlasti Bosne i Hercegovine u njihovima aktivnostima u borbi protiv terorizma i drugih prijetnji sigurnosti, dok istovremeno rade na održavanju javnog reda i pružanja zaštite svojim građanima", navodi se u saopštenju.