<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prioritet mora da bude borba protiv terorizma

Predstavnici Mreže parlamentarnih odbora za privredu, finansije, budžet i evropske integracije zemalja zapadnog Balkana na današnjem sastanku u Banjaluci osudili su teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku i pozvali sve bezbjednosne strukture da u prioritet svog djelovanja stave borbu protiv terorizma.

28. april 2015, 12:00

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za evropske integracije Branislav Borenović rekao je novinarima da bezbjednosne službe u Srpskoj i BiH, ali i u cijelom regionu treba da učine maksimalne napore da zaštite sve građane i budu izuzetno oštri u borbi protiv terorizima.

Učesnici današnjeg sastanka, kako je rekao, izjavljuju najiskrenije saučešće porodici stradalog policajca Dragana Đurića.

On je rekao da je na sastanku razgovarano i o dosadašnjim aktivnostima i saradnji u budućem periodu, te najavio da će u narednih dva mjeseca biti organizovana dva bitna sastanka za Narodnu skupštinu Republike Srpske – posjeta Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, te sastanak četiri odbora parlamenata Srpske i Crne Gore.

Borenović je rekao da je dogovoreno i održavanje jedne veće konferencije krajem godine u Sarajevu, kao i niz drugih aktivnosti na bazi regionalne saradnje i ravnopravnog učešća svih parlamenata zapadnog Balkana u tim vidovima saradnje.

"To je izuzetno bitno za Narodnu skupštinu Republike Srpske, da Banjaluka bude domaćin regionalnih skupova, da pokažemo da je Narodna skupština orijentisana ka regionalnoj saradnji, da imamo zajedničku evropsku budućnost i da gradimo bolju budućnost", naglasio je Borenović.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Marinković istakao je da je Banjaluka i Republika Srpska danas centar regiona i okupljanja parlamentaraca sa teritorije cijelog Balkana.

"Time se pokazuje da Srpska može biti ključna tačka za spajanje, razvoj i povezivanje svih zemalja zapadnog Balkana kada su u pitanju ekonomija, zajedničke investicije, energetika, ali i veoma važnog pitanja bezbjednosti, o kojem ćemo veoma ozbiljno razgovarati u narednom periodu", naglasio je Marinković.

On je podsjetio da će, kao što je rekao premijer Srbije Aleksandar Vučić, Srbija pomoći Srpskoj logistički i na svaki drugi način da preventivno djeluje, ali i da se izbori sa teškim temama kao što je terorizam.

Predsjednik Odbora Skupštine Crne Gore za privredu, finansije i budžet Aleksandar Damjanović dao je punu podršku zajedničkim naporima da se stane na kraj pošasti  terorizma.

"Nisu ni Republika Srpska, ni BiH sami u ovome i samo intenzivna regionalna saradnja svih službi i svih institucija može da doprinese uspješnoj borbi protiv tog zla", naglasio je Damjanović.

On je izrazio očekivanje da će biti uspješan sastanak predstavnika četiri skupštinska odbora parlamenata Srpske i Crne Gore, na kojem će se razgovarati o temama infrastrukturnog povezivanja i energetike.

Na današnjem sastanku učestvovali su predstavnici odbora za privredu, finansije, budžet i evropske integracije pet parlamenata Narodne skupštine Srpske, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Srbije, Skupštine Crne Gore i Narodnog sobranja Makedonije.