<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Napadač nije evidentiran kao lice koje je prijetilo ekstremizmom

Ovaj događaj kao i sve ranije događaje ne treba koristiti u dnevno političke svrhe.

28. april 2015, 12:00

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić u vezi sa napadom na policijsku stanicu u Zvorniku u kojem je poginuo jedan, a povrijeđena dvojica policajca, je kazao da je postojao obavještajni podatak da postoji teroristička prijetnja u BiH i da "ovaj događaj kao i sve ranije događaje ne treba koristiti u dnevno političke svrhe".

Podsjetio je da je na policijsku stanicu u Zvorniku izvršen teroristički akt u kojem je ubijen jedan, a ranjena dva policajca.

Ministar Mektić je kazao da je u toku hitna sjednica Vijeće ministara BiH i da danas zasijedaju samo sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je analiziranje napada u Zvorniku ali i nekih problema koji se javljaju u BiH kao teroristička prijetnja ili opasnost.

"Da s tim u vezi donesemo određen broj zaključaka koji bi definitivno u BiH preokrenuli stvar i da bi mi ušli u borbu protiv terorizma, eliminisanja ovog problema ovdje jer i kako je navedeno i kako je zaključeno ovakvi akti, događaji, u značajnoj mjeri ugrožavaju međunarodni status BiH i ugled, a to se naravno odražava na niz drugih oblasti i život u BiH, a prije svega na dolazak stranih investicija", kazao je Mektić.

Prema njegovim riječima, Vijeće ministara je "energično osudilo ovaj teroristički akt u Zvorniku kao napad na ključne, osnovne civilizacijske vrijednosti svakog demokratskog društva".

"Mi smo ovom prilikom izrazili saučešće porodici poginuog policajca i izrazili nadu da će se povrijeđeni policajci brzo oporaviti i vratiti svojim normalnim, redovnim obavezama", naglasio je Mektić.

Istakao je da sve informacije, koje su došle do njih, govore da ranjeni policajci nisu životno ugroženi.

Prema onom što je sinoć i u toku noći uviđajem i operativno taktičkim metodama policije utvrđeno i dokumentovano na mjestu zločina, dakle, izvršilac je oko 19 sati sa putničkim vozilom došao i ušao u krug policijske stanice, bio je naoružan sa dvije lovačke puške i pištoljem. Kako je kazao, iz vozila je izašao sa puškom i pištoljem i odmah, bez ikakve naznake, ispalio metak na policajca koji se nalazio na ulazu u stanicu i smrtno ga ranio.

"Nakon toga ušao je u policijsku stanicu i nasumice pucao po kancelarijama. Odmah, u prvom dijelu ulaza bila je dežurna operativna služba, u kojoj su bila dva policajca, i na njih je ispalio nekoliko metaka i ranio ih", podsjetio je Mektić.

U međuvremenu je, prema Mektićevim riječima, došla jedinica za policijsku podršku, nakon čega je u razmjeni vatre napadač lišen života.

Poduzimaju se sve mjere da se događaj dokumentuje i da se utvrde sve okolnosti pod kojima je izvršeno to krivično djelo.

"Utvrđeno je da on nije evidentiran u bazama bezbjednosnih agencija, nije evidentiran u policijskim bazama kao ni u bazama obavještajnih agencija kao lice koje je ispoljavalo ili prijetilo bilo kakvom vrstom ekstremizma pogotovo nasilnog koji bi mogao završiti ovim teškim zločinom", kazao je Mektić i dodao  da se pokušavaju utvrditi motivi tog zločina.

Istakao je da je uzuzet određen broj materijalnih dokaza, pretresima nađenim kod njega, u njegovoj kući i okruženju.

"Činjenica je da je krivično djelo počinio sa krajnjim umišljajem. Svjesno i sa krajnjim umišljajem je išao da počini to krivično djelo. Prilikom napada i ulaska u policijsku stanicu uzvikivao je 'Allahu ekber' što ukazuje na indiciju da je moguće bio motivisan jednom radikalnom ideologijom. Te okolnosti se utvrđuju", poručio je Mektić.

Kako je kazao, jutros je jedna osoba lišena slobode na području Zvornika. Mektič je istakao da je ta osoba imala obaveznu mjeru javljanja u Policijsku upravu Zvornik.

"Ta osoba se vratila, bila je na ratištu u Siriji i imala je određene kontakte sa izvršiocem ovog terorističkog čina. I još jedna osoba dovodi se u vezu i poduzimaju se radnje. Evidentirana je kao ekstremno radikalna osoba, a koja je bila u vezi sa ovim izvršiocem. Jako je bitno da je sinoć stanovništvo ostalo smireno i nije reagovalo poduzimanjem nasilnih aktivnosti", naglasio je Mektić.

Istako je da smo "svi svjesni terorističke prijetnje u BiH".

"Mi moramo biti svjesni da mi definitivno imamo problem terorizma u BiH, imamo ekstremno-radikalne, nasilne ideologije, imamo određen broj organizacija koje to zagovaraju i pojedince koji vrbuju, nagovaraju i finansiraju takve događaje. Država se i šire mora uključiti u rješavanje tog problema kroz razne vidove aktivnosti", kazao je mektić.

Poručio je da "ako mi ne udarimo na terorizam, on će udariti na državu, kao što je sinoć udario".

"Definitivno se može povući neka paralela između toga da je napad na policajca na neki način napad na državu. Moramo pobijediti i uništiti terorizam ovdje", istakao je Mektić.

Prema njegovim riječima, Obavještajno-sigurnosna agencija je imala obavještajni podatak koji je krajem prošle sedmice podijeljen sa svim bezbjednosnim agencijama u BiH i koji je otprilike govorio da "postoje informacije, saznanja da bi kao osvetu na preduzimanje nekih mjera protiv lica koja su porijeklom iz BiH u Australiji moglo doći do terorističkog napada u BiH".

Mektić je pojasnio da su u Australiji poduzete određene mjere prema osobama koje su porijeklom iz BiH jer su ispoljavale određenu terorističku aktivnost u Australiji, a onda je postojala prijetnja da će se kao osveta na to što se preduzima dogoditi teroristički akt u BiH.

"Data je pretpostavka, na osnovu svih tih indicija, da bi objekti napada mogli da budu institucije, mjesta gdje se vrši javno okupljanje građana, vjerski objekti ili policijske stanice. Tako je bio definisan taj obavještajni podatak u smislu da svako u okviru svojih nadležnosti preduzme u skladu sa ovim obavještajnim podacima, preduzme dodatne mjere i radnje na osiguranju tih objekata. Koliko je ko uradio svoj posao o tome treba razgovarati i treba da se utvrdi", naglasio je Mektić.

Prema njegovim riječima, svaka bezbjednosna agencija je dobila tu informaciju te da se obavještajni podaci moraju ozbiljno shvatiti.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa izjavama predsjednika RS-a Milorada Dodika o nemoći državnih sigurnosnih agencija u BiH Mektić je kazao "da ovaj događaj kao i sve ranije događaje ne treba koristiti u dnevno političke svrhe".

"Treba pružiti sigurnost našim građanima. Mi na regionalnom nivou se posebno moramo baviti ovim problemom. Mi imamo slične probleme u regionu. Uzmite koju hoćete zemlju. I odlazak na ratišta i poginuli na ratištima i određene vrste terorističke prijetnje. Sve su to pokušaji političke manipulacije da prebacite na nekoga ovu odgovornost", istakao je Mektić.