<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Osnovne informacije za praznik rada: Pročitajte radno vrijeme trgovina, pekara, bolnica...

Danas se u BiH obilježava 1. maj, praznik rada. Izletišta su spremna za građane. Pročitajte osnovne servisne informacije o radnom vremenu trgovina, pekara i bolnica u Banjaluci.

01. maj 2015, 12:00

Tokom obilježavanja Međunarodnog praznika rada, 1. maja, koji se, u skladu sa Zakonom o praznicima RS praznuje dva dana (1. i 2. maja), u vremenu od osam do 16 časova moći će da rade pravna lica i preduzetnici koji obavljaju trgovinsku i uslužnu djelatnost.

Ta dva dana neće raditi republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije. U RS neradan je i 9. maj.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović donio je zaključak, kojim se daje mogućnost rada u dane republičkih praznika 1. i 9. maja 2015. godine, mimo Odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada Banjaluke.

„Na Međunarodni praznik rada, u petak 1. maja 2015. godine, na području grada Banjaluke, u vremenu od 7.00 do 12.00 časova, mogu  da rade i prodajni objekti samostalnih preduzetnika koji se bave trgovinom na malo mesom i ribom”, stoji u zaključku Gradonačelnika.

Foto: Ilustracija


Na dan republičkog praznika – Dan pobjede nad fašizmom, u subotu 9. maja 2015. godine, u vremenu od 7.00 do 12.00 časova, mogu da rade i:

- trgovinski objekti pravnih lica i preduzetnika u kojima se obavlja trgovina na malo prehrambenim i neprehrambenim proizvodima (djelatnost prodavnica mješovite robe);
- prodajni objekti koji se bave trgovinom na malo mesom i ribom;
- prodajni objekti u kojima se obavlja trgovina na malo cvijećem (cvjećare).

Za 1. maj moći će 24 časa da rade dragstori, trgovinski objekti u autobuskoj i željezničkoj stanici i na benzinskim pumpama, pravna i fizička lica koja obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača i njihove prodaje.

Drugog maja, na području Banjaluke mogu da  rade svi subjekti koji imaju dozvolu da rade nedjeljom.

A tu spadaju klasične prodavnice, samoposluge, dragstori, diskontne prodavnice, butici, robne kuće, kiosci, trgovine na malo prehrambenom i neprehrambenom robom na benzinskim pumpnim stanicama, pijace, trgovački centri.

Važno je napomenuti da će novčanom kaznom od 500 do 3.000 KM biti kažnjeno pravno lice ako na uočljiv način ne istakne i ne pridržava se propisanog početka i završetka radnog vremena.

Banjaluka: Park Petar Kočić


Autobusi “Autoprevoza”  biće na usluzi građanima i za praznike.

IZLETIŠTA

Popularna izletišta u Banjaluci su: Trešnjik, Krupa na Vrbasu, Šibovi i Obala Vrbasa

Kao i svake godine, banjalučka izletišta će biti uređena za Međunarodni praznik rada 1. maj, kada ih građani tradicionalno posjećuju u velikom broju.

Izletište u Banjaluci: Trešnjik



“Ranije je izvršeno košenje trave na izletištu Šibovi, a tokom dana će biti uređeno i izletište Trešnjik. Programom zajedničke komunalne potrošnje za 2015. godinu, u okviru održavanja zelenih površina,  predviđena su posebna sredstva za održavanje izletišta  u iznosu od 8.500 KM”, rekli su iz Gradske uprave Banjaluka.

Gradska uprava Grada Banjaluka je apelovala na sve građane koji će posjetiti neka od izletišta tokom narednih dana, da ne bacaju smeće i ne uništavaju komunalnu opremu.

“Posebnu pažnju treba obratiti na loženje vatre na otvorenom”, kažu iz Gradske uprave.

HITNA POMOĆ

Dežurni timovi Službe porodične medicine na Poliklinici i u Platonovoj ulici r
adiće u dvije smjene, od sedam do 20 časova, a tokom 24 sata u Službi hitne pomoći dežuraće i jedan stomatolog u stomatološkoj ambulanti.

Služba Hitne pomoći i apoteka "Prvi maj" u Ulici Milana Tepića biće na usluzi građanima 24 časa tokom prazničnih dana. Pedijatrijske ambulante radiće u prvoj smjeni od sedam do 14 časova u ambulantama u Poliklinici.

VREMENSKA PROGNOZA

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH sutra će biti pretežno sunčano, uz postepeno naoblačenje tokom dana.

Foto: Ilustracija



“U noći sa petka na subotu, u većini područija, očekuje se kiša. Vjetar, umjeren do jak, na momente i olujan, jugozapadni. Jutarnje temperature od 4 do 9, na jugu od 8 do 12, a dnevne od 18 do 24°C”.

U u većem dijelu zemlje pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima, ponegdje praćenih grmljavinom.

“Na jugu Hercegovine, uglavnom, bez padavina i sunčanije. Očekivana količina padavina u toku 24h: u centralnim i istočnim područjima Bosne od 5 do 10, lokalno do 15, u Hercegovini od 0.5 do 3, u ostatku zemlje od 3 do 5 l/m2. Jutarnje temperature od 7 do 13, na jugu od 10 do 15, a dnevne od 11 do 17, na jugu zemlje od 17 do 22°C”, rekli su iz FHMZ BiH.