<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hrvat, vlasnik stana od 56m2, posjeduje račun sa oko 92 miliona eura!

Frapantno otkriće u Italiji

Nakon što je ministar finansija Boris Lalovac u utorak u Sarajevu izjavio da hrvatski građani na računima u inozemstvu skrivaju milijarde, RTL Direkt je u srijedu otkrio vrtoglavi iznos koji se nalazi na računu samo jednog hrvatskog državljanina na jednom takvom bankovnom računu.

30. april 2015, 12:00

Riječ je o računu otvorenom u jednoj banci u susjednoj Italiji, na koji dosad nikakav porez nikome nije plaćen jer je štediša hrvatski rezident, a Hrvatska porez na kamatu niti je imala niti je za njegov račun znala.


Dakle, prema podacima iz same banke, za glavnicu na tom hrvatskom računu lani je isplaćena kamata od čak 14 miliona kuna.

RTL navodi da je u suradnji s hrvatskim finansijskim stručnjacima uzeo procjenu da je prosječna kamata na štednju ovih godina oko 2 posto što ih je dovelo do zaključka da je iznos glavnice na tom samo jednom računu, u vlasništvu samo jedne osobe, najmanje 700 miliona kuna ili oko 92 miliona eura!

Ali ono što je najzanimljivije i o čemu zapravo govori ministar Lalovac jest da dotični štediša, hrvatski rezident, u Poreznoj upravi ima prijavljena mjesečna primanja od tek nekoliko hiljada kuna i stan u Zagrebu od 56 kvadratnih metara.

Dakle, prema najavama iz Ministarstva financija u skorije vrijeme štediša može očekivati da će mu na vrata pokucati službenici Ministarstva financija i zamoliti ga da objasni porijeklo svojih 700 miliona.

Ukoliko i on uopće zna da ih ima.