<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prvomajski proglas: Kriza rada i morala

U Crnoj Gori se i ove godine Međunarodni praznik rada obilježava u sjenci ekonomske krize zbog izuzetno teškog materijalno-socijalnog položaja zaposlenih i građana, saopštio je Savez sindikata Crne Gore u Prvomajskom proglasu.

01. maj 2015, 12:00

"Prisutna je kriza rada, kao i kriza morala. Radnici i njihove porodice jedva preživljavaju, a rad na crno bez socijalnog i zdravstvanog osiguranja, bez povezanog radnog staža je sve više prisutan", navodi se u proglasu.

Crnogorski sindikalci smatraju da je, uz sve to, prisutan i problem neredovne isplate zarada, kao i posebno težak problem nemogućnosti rješavanja stambenog pitanja, koje je za zaposlene koji imaju čak i prosječnu zaradu nemoguće riješiti.

U Savezu sindikata Crne Gore smatraju da se ovi problemi mogu ublažiti samo ukoliko se radi i privređuje u interesu svih, a time i u interesu države.

"Bez proizvodnje i zadovoljnog radnika, nema ni opstanka, ni puta u Evropu. Moramo biti jedinstveni, braniti radno mjesto, jer samo zadovoljan radnik je i slobodan čovjek. Neophodno je stvoriti ambijent u kojem će svakom stanovniku naše države, biti čast reći da je njen građanin, poželjno biti poslodavac, a zadovoljstvo biti zaposlen", navedeno je u proglasu.

Savez sindikata Crne Gore, kao ravnopravan partner u socijalnom dijalogu sa Vladom i Unijom poslodavaca, i ovog 1. maja traži očuvanje postojećih radnih mjesta, redovnu isplatu zarada, unapređenje i jačanje socijalnog dijaloga, te jačanje pravne države.

Crnogorski sindikalci traže i veće poštovanje i primjenu postojeće zakonske regulative, veću odlučnost u borbi za ekonomski i socijalni prosperitet, vraćanje u svijet rada svih onih koji su se našli u socijalnom beznađu, veću uposlenost industrijskih kapaciteta, obima proizvodnje, povećanja zarada i standard zaposlenih i građana.

"U svim nastojanjima neophodna nam je puna i bezrezervna podrška našeg članstva. Na kraju, mi sindikalci, ne smijemo nikad zaboraviti osnovne temeljne sindikalne principe: solidarnost, humanist i socijalnu pravdu. Uz ovu poruku svim zaposlenim i građanima Crne Gore, Savez sindikata čestita 1. maj - Međunarodni praznik rada", zaključuje se u proglasu koji je potpisao Duško Zarubica.