<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Štedili na penzionerima, ceh stigao na naplatu

RIM

Italijanski Ustavni sud ukinuo je danas odredbu po kojoj se penzije veće od 1.400 evra nisu uvećavale s rastom inflacije, što znači da će vlada morati da vrati penzionerima najmanje 5 milijardi evra.

02. maj 2015, 12:00

U decembru 2011. godine, kada je zemlja bila pod velikim pritiskom zbog svog javnog duga, vlada Marija Montija uvela je drakonske mjere štednje, među kojima je bila i reforma penzionog sistema, po kojoj su se penzije obračinavale na osnovu cijelog radnog staža, a ne samo posljednjih godina, kada je zarada najviša.

Takođe, za penzije veće od 1.400 evra mjesečno ukinuto je povećanje u skladu s rastom inflacije, prenosi AFP.

Ostalo je zapamćeno da je tu mjeru objavila tadašnja ministarka za socijalna pitanja Elsa Fornero, koja se tom prilikom rasplakala pred novinarima (na fotografiji).

Ustavni sud danas je ukinuo ovu mjeru, zaključivši da je jedno "ustavom zagarantovano pravo bilo žrtvovano na nerazuman način".

Prema procjenama, oko šest miliona penzionera sada ima pravo da traži od oko 250 evra godišnje, što će vladu ukupno koštati najmanje pet milijardi evra.

Kako navode italijanski mediji, penzioneri treba da podnesu sudu zahtjeve za obeštećenje.