<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dizdarević: Hrvatska da pojasni namjere sa odlagalištem u Dvoru

Regulatorna agencija BiH za radijacionu i nuklearnu bezbjednost obavijestila je članove Predsjedništva BiH i Savjet ministara o informaciji koju je dobila o namjeri Hrvatske da u opštini Dvor, oko 2,5 kilometara od granice sa BiH, bude izgrađeno odlagalište radioaktivnog otpada.

03. maj 2015, 12:00

Direktor ove agencije Emir Dizdarević rekao je da je Savjetu ministara predloženo da ovu informaciju stave na dnevni red i od Hrvatske zatraže pojašnjenje njihovih namjera.

On je istakao da je Hrvatska, koja je svoju lokalnu zajednicu obavijestila o planovima za izgradnju radioaktivnog odlagališta i zatražila dozvolu da gradi takav objekat, bila dužna da informiše i BiH, prema kojoj postoji mogućnost negativnog uticaja.

"Zvaničnu informaciju o izgradnji ovog otpada dobili smo prije 15 dana kroz zajedničku konvenciju o zbrinjavanju potrošenog nuklearnog goriva i zbrinjavanju radioaktivnog otpada, koju je BiH ratifikovala", rekao je Dizdarević.

On je najavio da će ovog mjeseca u Agenciji za atomsku energiju Beču biti održan "rivju miting" kome će prisustvovati sve članice koje su potpisale ovu konvenciju i koje su napravile izvještaj.

"Mi smo postavili pitanje Hrvatskoj u vezi sa ovom problematikom, o kojoj se u medijima govori još od 2003. i oni su nam konkretno odgovorili da namjeravaju na lokaciji Trgovska gora u blizini Une u opštini Dvor na Uni da rade odlagalište", potvrdio je Dizdarević.

Govoreći o posljedicama koje može proizvesti odlagalište radioaktivnog otpada, on je naglasio da je riječ o specijalnom opasnom otpadu.

"Možda Hrvatska u ovom momentu zaista namjerava da odloži samo radioaktivni materijal koji ima u Zagrebu. Međutim, naš strah leži u tome što oni imaju obavezu da uzmu 50 procenata otpada nuklearne elektrane 'Krško', pri njenoj razgradnji koja je planirana do 2043. godine", upozorio je Dizdarević.

Prema njegovim riječima, Hrvati sada besplatno dobijaju 50 odsto struje i postojali su dogovori sa Slovenijom za otpad koji bi trebalo da preuzme Hrvatska, a što bi Slovenija adekvatno platila.

Prema njegovim riječima, opasnost je "to prvo odlagalište koje bi krenulo sa ovim materijalima i potrošenim izvorima koje sada imaju".

"U šta bi to preraslo, šta planiraju 2043. godine kada se zatvori nuklearna elektrana 'Krško', a po zatvaranju treba izvršiti dekomisioniranje, što znači dovesti teren u stanje kakvo je bilo prije nego što je objekat napravljen", istakao je Dizdarević.

On je upitao šta će se desiti sa potrošenim nuklearnim gorivom koje je u reaktoru, jer ono ne spada u radioaktivni otpad, već u nuklerni otpad i onda je riječ o nuklearnom objektu.

"Strah proizilazi iz mogućnosti da se za nekih 30 godina izgradi takav objekat, mada se sa gradnjom, prema međunarodnim konvencijama koje je ratifikovala i Hrvatska i BiH, ne može krenuti dok se ne naprave sve studije koje će dokazati da nema uticaja na životnu sredinu", rekao je Dizdarević.

On smatra da bi Hrvati i Slovenci trebalo da riješe ove probleme tako što bi i radioaktivni otpad i nuklearno gorivo ostalo u blizini objekta gdje je i proizvedeno, a ne da se odlagališta prave na granici sa BiH.

"Što se tiče naše agencije, mi smo odgovorni za zajedničku konvenciju zbrinjavanja potrošenog goriva i zbrinjavanju radioaktivnog otpada. Po toj konvenciji već reagujemo i po toj konvenciji smo dobili zvaničnu informaciju", naveo je Dizdarević.

On je napomenuo da postoji i konvencija iz oblasti životne sredine za koju je nadležno Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH.

Dizdarević je rekao da su predstavnici Regulatorne agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost sa načelnikom opštine Novi Grad Snježanom Rajilić razmijenili informacije u vezi sa ovim problemom i da ih je ona obavijestila o tome koliko je javnost uznemirena zbog namjere hrvatskih vlasti o gradnji odlagališta radioaktivnog otpada na samoj granici sa BiH.

Rajilićeva je ranije izjavila Srni da je iznenađena blagim reagovanjem institucija BiH u vezi sa planovima da u opštini Dvor u Hrvatskoj, na oko 2,5 kilometara od granice, bude izgrađeno odlagalište radioaktivnog otpada.