<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kormak: Novinare poštovati kao glas naroda

Američki ambasador u BiH Morin Kormak saopštila je povodom Međunarodnog dana slobode medija da se novinari moraju poštovati kao glas naroda i najbolji borci za prava građana u demokratskom sistemu, te istakla da se nijedna ključna promjena u BiH ne može ostvariti ako ne postoje slobodni i nezavisni mediji.

03. maj 2015, 12:00

"Otvorena i iskrena razmjena informacija temelj je demokratije i prosperiteta koje zaslužuju svi građani BiH", istakla je Kormakova u komentaru na blogu, pod naslovom "Svjetski dan slobode medija: novinari su vaš glas".

Kormakova je ocijenila da u BiH postoje prilično dobri zakoni koji štite novinare ali da se oni ne provode, kao i da se ograničava pristup informacijama.

Ona smatra da je sistemu u BiH "neophodno jasno, apolitično finansiranje da bi se osigurala njegova budućnost".

Prema njenim riječima, izvještavanje novinara pomaže da političari i poslovni ljudi ostanu pošteni i da budu odgovorni građanima.

"Odlučni smo da branimo prava medija u BiH - ne samo zato što je to ispravno, nego i zato što istinski vjerujemo da je to ključno za budućnost ove zemlje", dodala je Kormakova.