<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Delegacija iz RS položila cvijeće u bivšoj Dobrovoljačkoj

Mirnom šetnjom sarajevskom ulicom Hamdije Kreševljakovića, nekadašnjom Dobrovoljačkom te polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, delegacija predstavnika Vlade Republike Srpske (RS) te porodica stradalih danas je odala počast pripadnicima Jugoslavenske narodne armije (JNA) stradalim 3. maja 1992. godine.

03. maj 2015, 12:00

Delegacija RS je iz Istočnog Sarajeva stigla s tri autobusa. Među prisutnima je bilo i nekoliko sveštenika koji su predvodili i liturgiju u spomen stradalima. Članovi porodica i prijatelji stradalih pripadnika JNA odali su počast ubijenima.

Nakon što su sveštenici održali kraću liturgiiju za poginule pripadnike JNA porodice i prijatelji zapalili su svijeće i položili cvijeće pored krsta postavljenog na raskršću u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da je broj poginulih 2. i 3. maja 1992. bio veći od onoga koji se zvanično pominje, tvrdeći da je tada među stradalima bilo Srba, Bošnjaka, Hrvata i Albanaca.

Nazvavši Dobrovoljačku istorijskim i tragičnim mjestom Savanović je poručio političarima u BiH i šire da na njihovim odlukama počiva sudbina naroda u zemlji i pozvao ih da "prave kompromise kako njihove odluke ne bi bile pogubne kao što se desilo devedesetih godina". 

"Taj rat se mogao izbjeći da je bilo više mudrosti, pameti, povjerenja i dogovaranja", kazao je Savanović.

Željko Pantelić, učesnik tadašnje kolone JNA tvrdi da je bio maltretiran nakon slučaja u Dobrovoljačkoj ulici te rekao da "za Dobrovoljačku niko nije odgovarao".

Naglasio je da se broj pomenutih žrtava odnosi na sve događaje 2. i 3. maja, ali i da spisak žrtava još uvijek nije konačan, "niti ubijenih, niti ranjavanih, niti zarobljenih".

Izjavu generala Kukanjca koji je rekao da je tog dana ubijeno šest pripadnika JNA komentirao je rekavši da je "general mogao reći i da niko nije ubijen".