<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Primjena nove legislative: Treba otkloniti sve boljke u procesu javnih nabavki u BiH!

Da li će se novi Zakon o javnim nabavkama izboriti sa korupcijom u ovoj oblasti?

20. maj 2015, 12:00

U Banjaluci je prošle sedmice održana promocija knjige “Novi zakon o javnim nabavkama-legislativa i praksa“  kojoj je izdavač Fakultet za upravu iz Sarajeva.

Autori ove knjige su Siniša Tešanović, Hajrudin Buza i Stipo Petričević, koji u njoj prenose novosti iz novog Zakona o javnim nabavkama na neposredan i konstruktivan način.  

Sama knjiga je dijelom priručnik za veliki dio propisa iz oblasti javnih nabavki.

Organi uprave u čitavoj Bosni i Hercegovini će putem ove knjige na najjednostavniji način dobiti informacije kako se ponašati u novim uslovima izmijenjenog zakona.

Važnosti ove materije potvrdilo je tržiste tako što je skoro čitav tiraž prodat i prije zvanične promocije.

Promotor knjige je direktorica Agencije za javne nabavke Đinita Fočo koja je kazala da ova knjiga predstavlja unificiranje prakse iz oblasti javnih nabavki u BiH, mada je teško govoriti o potpunoj unificiranosti.

"Svaki dan se dobija novo saznanje, novu činjenicu, novu promjenu predmeta nabavke, unaprjeđenje tehnologija i svega ostalog i ova knjiga je jako dobra baza za primjenu zakona i svega što iz toga proizilazi kako bi dobili vrijednost za novac a što i jeste osnovni cilj javnih nabavki." kazala je Fočo.

Novi zakon o javnim nabavkama počeo se primjenjivati od kraja novembra a naša sagovornica ističe kako je rano govoriti o efektima njegove primjene i nakon šest mjeseci.

"Mi već sada vidimo neka uska grla, koja su se desila a koja su u najvećoj mjeri rezultat velikog broja amandmana koji je ugrađen nesinhronizovano u tekst zakona koji se primjenjuje. Tek nakon godinu dana možemo razmatrati kako riješiti ta uska grla, jer jedno je napisati Zakon, ali trebamo dati vrijeme implementaciji i da svi oni koji ga primjenjuju  nauče da ga primjenjuju na pravilan način. E tek onda možemo govoriti o problemima koji bi trebali biti korigovani" kazala je Fočo.

Đinita Fočo - foto BUKA



Ona je dodala kako je intencija Agencije za javne nabavke da se prvo ide na korekcije podzakonskim aktima a tek onda, ako to bude nužno, i izmjenom samog Zakona.

Političari u Bosni i Hercegovini često ističu javne nabavke i problem isisavanja ogromne količine novca iz budžeta putem ovih postupaka a novi Zakon u tom smislu bolje tretira korupcije u procesu javnih nabavki.


"Sama činjenice da sve javne nabavke preko 6000 KM moraju biti objavljene na portalu javnih nabavki, dakle sva obavještenja o nabavci. Novi zakon donosi povećanje transparentnosti u odnosu na raniji propis ali istovremeno otklanja iskrivljenu sliku koja postoji kada je u pitanju percepcija korupcije u javnim nabavkama, jer veliki broj postupaka koji su objavljeni kao pregovarački bez objave obavještenja, dakle bez transparentnosti, odnose se na nabavke prirodnih i zakonskih monopola te posebne nabavke koje se odnose na oblast energije, odnosno sektorkih ugovornih organa gdje postoje dodatna izuzeća za primjenu zakona" istakla je direktorica Agencije.


Na pitanje novinara BUKE o podacima da se u javnim nabavkama godišnje gubi i do milijardu maraka direktorica Agencije je kazala kako Agencija nije prava adresa već oni koji to tvrde.


"Teško je izračunati koliko ode u korupciju. Mi govorimo o percepciji korupcije, koja predstavlja subjektivan parametar. Govoriti o korupciji bez presuda i stvarno utvrđenih krivičnih djela korupcije odnosno zloupotrebe položaja po osnovu postupaka javne nabavke, bez tih činjenica, mi ne možemo govoriti koliko ode u korpciju. Treće, kažu daj e percepcija korupcije na nivou Evropske unije 25 %, dakle da toliko ode u privatne džepove. Ispada da je Bosna i Hercegovina u tom prosjeku. Prema statistikama Agencije za javne nabavke procentualno učešće javnih nabavki bez objave će imati znatan pad po novom Zakonu iz prostog razloga što su isključeni svi zakonski prirodni monopoli-voda, struja, komunalne usluge, grijanje, odvoz smeća, sve što se dosad prijavljivalo u sistem kao pregovarački netransparentni postupci" zaključila je Fočo.

Siniša Tešanović - foto BUKA


Ko-autor knjige Siniša Tešanović kazao je kako je u knjizi pretočeno desetogodišnje iskustvo iz oblasti javnih nabavki.

"U knjizi je iskomentarisan svaki član Zakona, sa primjerima iz prakse i sa primjerima svih obrazaca koji se primjenjuju po ovom novom Zakonu o javnim nabavkama. Zakon se tek počeo primjenjivati nekoliko mejsci i ja moram izraziti zadovoljstvo zbog njegove transparentnosti, je rje on u odnosu na prošli zakon daleko transparentniji. Sve nabavke preko 6000 KM se objavljuju, propisane su dalkeo jače prekršajne odredbe, što će naravno da uozbilji ugovorne organe i ponuđače u tom smislu. Zakon je i efikasniji jer se ne moraju ponavljati postupci, gdje su ugovorni organi imali probleme u provođenju dva ili tri postupka koja su trajala i po četiri ili pet mjeseci. Sad se sve to može završiti u kratkom roku, možda i mjesec dana"  rekao je on.  

Hajrudin Buza - Foto BUKA



Ko-autor Hajrudin Buza kaže da je knjigom pokušano da se edukacija o ovoj oblasti podigne na jedan veći nivo.

" Ova knjiga je značajna kako za ugovornog organa tako i za ponuđača da pravilno pripreme tendersku dokumentaciju, i da ponuđači kvalitetno pripreme ponude. To utiče na efikasnost procesa. također i ponuđači i ugovorni organi mogu na jednom mjestu saznati sve o novim pojmovima, novim rješenjima u novom Zakonu i cijenimo da bi to, uz prateće edukacije, učinili ovaj zakon efikasnijim u primjeni, a što i jeste cilj ove knjige. Mnogi govore da je problem u Zakonu o javnim nabavkama. Problem je u nepoznavanju svih njegovih mogućnosti i sistemskom pristupu u planiranju javnih nabavki i provođenju postupaka." istakao je Hajrudin Buza.