<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

11 nenormalnih poslovnih poteza zbog kojih je Nike najjači brend ikad

Svijet biznisa

Nike ove godine slavi 50 godina. Osnivači ovog brenda Bill Bowerman i Phil Knight geniji su koji su shvatili da obična tenisica kad se stavi u društveni i kulturni kontekst američkih urbanih naselja ima nevjerovatnu simboličku snagu i preko toga su ušli u svaki zakutak američke i globalne svijesti.

04. maj 2015, 12:00

Nike je gotovo 40 godina uspio ostati relevantan kao simbol kontre, grada i atletskog karaktera. Praktički su izmislili savremenu američku kulturu fitnesa i proširili je svijetom.

Nikeova kultura tijela temelji se na narcisoidnoj mješavini taštine, samozadovoljstva i samoglorifikacije njihovih poklonika.

Generacije marketinških stručnjaka crpile su energiju iz tog specifičnog mentaliteta i zdravo atletsko tijelo pretvarali u statusni simbol, ponekad i u politički stav.

Nike je izrastao u hegemona na tržištu sportske opreme, koji sa 60 posto udjela i godišnjim prihodom od 7,5 milijardi dolara “poboljšava živote ljudi kroz sport.” No to sve znamo. Britanski lanac teretana My Fitness boutique povodom 50. obljetnice Nikea objavio je infografiku s manje poznatim činjenicama o Nikeu koja pokazuje da nikad ništa oko te firme nije bilo normalno i da je vjerojatno upravo to odredilo njezin današnji utjecaj. Pogledajmo.

1. Počeli su kao Blue Ribbon Sports i prodavali Asics

Nike je počeo kao mala privatna kompanija Blue Ribbon Sports. Počeli su raditi 1964. u Portlandu, kao distributeri japanskih tenisica Onitsuka Tiger, danas poznatih po manje čarobnom imenu Asics. Kompanija je preimenovana u Nike 1971.

2. Nike je nastao na atletskoj stazi u Oregonu

Bill Bowerman bio je atletski trener na Sveučilištu u Oregonu. Među srednjeprugašima koje je trenirao bio je student Phil Knight. Njih su dvojica osnovali Nike. Bowerman je bio tehnološki genij iza njihovih tenisica a Knight je trčanje puno uspješnije zamijenio biznisom.

3. Ime mu je dao njegov prvi zaposlenik

Phil Knight firmu je htio nazvati “Dimension 6.”  Srećom, pobijedila je ideja njihova prvog zaposlenika Jeffa Johnsona koji je bio fan grčke mitologije. Nike (čita se “najki”) je uzeto iz imena grčke boginje pobjede Atene Nike.

4. Prve tenisice napravili su u tosteru za vafle

Dok je sa suprugom 1971. pekao vafle za doručak, Bowermanu je sinula genijalna ideja: ako potplate od kaučuka stavi u toster, kockaste izbočine trkačima će omogućiti bolje prijanjanje tenisica uz stazu.  Prva “Nike vafl tenisica” patentirana je 1974.

5. Carolyn Davidson dizajnirala se Swoosh za 35$

Nikeov swoosh logo dizajnirala se studentica s Portlandskog sveučilišta Carolyn Davidson za 35 dolara. Knight i Bowerman kasnije su joj dali dionice koje danas vrijede oko 650.000 dolara.

6. ‘Just Do It’ su zadnje riječi serijskog ubice

Megauspješni slogan “Just Do It” nadahnut je crnom hronikom. Marketingaš koji ga je smislio u novinama poput milijuna Amerikanaca pratio suđenje serijskom ubojici Garyju Gilmoreu. Kao prvi osuđenik na smrt nakon 10-godišnjeg moratorija na smrtnu kaznu u Americi, Gilmore je 1977. pred streljačkim vodom rekao “just do it”. Ta je činjenica otkrivena 2009. u dokumentarcu “Art&Copy.”

7. U prvoj kampanji “Just Do It” trči Walt Stack (80)

Prva kampanja  “Just Do It” lansirana je 1988. U reklamama je 80-godišnja atletičarska legenda Walt Stack trčao preko mosta Golden Gate.
8. Nitko dosad nije nadmašio Jordanov ugovor

Iako službeno ne igra 2003., Michael Jordan još uvijek zrađuje 60 milijuna dolara godišnje od reklamiranja Nikea. Kompanija do danas ni sa jednim sportašem nije sklopila veći ugovor.

9. Prvi sponzorski ugovor dobio je Ilie Nastase

Rumunjski tenisač Ilie Nastase prvi je potpisao sponzorski ugovor s Nikeom 1972. godine. Nastase je bio talentiran ali divlji igrač. Teniska federacija više ga je puta kažnajvala, suspendirala i diskvalificirala zbog ispada i to je bitno utjecalo na Nikeov buntovnički imidž.

10. Prvi su stavili pjesmu Beatlesa u TV reklamu

Nikeova reklama za Air Max tenisice iz 1987. prva je u kojoj je korištena neka pjesma Beatlesa. Odabrali su “Revolution”.

11. Najveća Nike trgovina na svijetu je – u Londonu

Iako je postao velika američka ikona, Nike svoju najveću trgovinu nije otvorio u SAD-u već u Oxford Streetu u Londonu. Bio je to strateški potez u globalizaciji biznisa. Gradnja trokatne trgovine od 40.000 kvadrata stajala je 10.5 miliona funta a grada je dizajnirana kao gradski trg.