<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Štrajk mašinovođa će trajati 138 sati i nanijet će gubitke od 500 miliona eura

Njemačka

Najduži štrajk radnika na željeznicama u Njemačkoj počeo je danas obustavom rada mašinovođa teretnih vozova, javlja Anadolu Agency (AA).

05. maj 2015, 12:00

Iz sindikata mašinovođa (GDL) navode da je ovo osmi štrajk od septembra prošle godine kada su tražili povećanje plata. 

Štrajk će trajati 138 sati i očekuje se da će nanijeti štetu njemačkoj ekonomiji u iznosu od 500 miliona eura. 

GDL navodi da su odluku za ponovno stupanje u štrajk donijeli nakon što 29. aprila, na posljednjim pregovorima o kolektivnom ugovoru sa njemačkom željezničkom kompanijom Deutsche Bahn (DB), nisu postigli dogovor. 

Zbog toga su mašinovođe danas u 16:00 sati stupile u štrajk koji će trajati do 10. maja. GDL će zbog štrajka mašinovođama dnevno plaćati 75 eura. 

GDL je manji od dva najveća sindikata mašinovođa u Njemačkoj. Sindikat traži povećanje plate od pet posto i smanjenje radne sedmice za sat vremena.

DB navodi da je štrajk neprimjeren. Ističu da sindikati nanose štetu ne samo putnicima nego i DB-u i njemačkoj ekonomiji. 

Predsjednik GDL-a Claus Weseslky, optužujući DB za trenutnu situaciju, kaže da je strategija DB-a postići jedan korak naprijed, a dva natrag. 

Ministar transporta Alexander Dobrindt, kritikujući odluku o štrajku, kazao je da razumije ljutnju velikog broja građana zbog štrajka mašinovođa. 

GDL je 21. aprila održao štrajk koji je trajao 66 sati i nanio je štetu njemačkoj ekonomiji u vrijednosti od 200 miliona eura.