<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dragan Bursać: 140 miliona evra slave Gospodnje

Živimo u jednom velikom feudu, rasparčanom na manje feude, koje između sebe dijele političari, tajkuni, mafijaši i crkveni veleposjednici.

05. maj 2015, 12:00

Nije tajna da 40 eparhija Srpske Pravoslavne Crkve godišnje napabirči preko 140 miliona evra čistih prihoda. Ovo SPC stavlja, primjerice,kako navodi srbijanski Blic.rs na treće mjesto u Srbiji po zaradi.

Još kad znamo da ova nevladina organizacija ne daje ni centa u poreski džak, da nije opterećena državnim nametima, njen profit je 100% neoporezovan, onda je rad Crkve čisti božanski san. Proviđenje.

Jer kako drugačije objasniti do li Božjom voljom i ljudskom glupošću da pojedini sveštenici godišnje od bogosluženja mogu zaraditi i do 16 000 evra? Kako objasniti da jedna nevladina organizacija obrće i okreće na desetine miliona evra ulažući ih u hotelijerstvo, ugostiteljstvo, proizvodnju rakije, aronije, eko -bilja...? Kako pojmiti običnom nedotupavom vjerniku da mu je paroh biznismen, a ne duhovnik?

Nikako!

A, što bi se i objašnjavalo. Ako vladika Amfilohije Radović može sagraditi u Budvi hotel kodnog naziva "Podostrog", ako gradi još dva hotela i ima fabriku za preradu maslinovog ulja, a pastva ćuti, onda, ehej, Aleluja! Slava Gospodu!

Ako je vladika Grigorije vlasnih hotelskog preduzeća "Platani" i sa eparhijom pride posjednik vinarije koja proizvodi 200 hiljada boca vina, a parohijani ćute, slava Gospodu!

Ako bivši vladika Kačavenda ima dvorac u narodu poznatiji kao "Mali Versaj", ako ima starački dom i Gospod te pito šta sve ne, a narod muči, opet slava tom istom Gospodu!

Uzmimo u obzir još desetine seksualnih afera, aferica i zlosrećnih hiperafera za koju je kazna bila penzija i sloboda, ponovo i ponovo, slava tom i takvom Gospodu.

Nego u ovom crnomantijskom neoliberalnom bahaćenju važna je jedna druga stvar.

Da li ste znali da je "isključiva i prvobitna zarada" Srpske Pravoslavne Crkve ona od prodaje svijeća u crkvenom dvorištu?

Dobro, biće sad nevjernih Toma koji ne mogu da pojme kako se od svijeća može nabrati 140 miliona evra, no i njima će Gospod pomoći i osvijetliti ih u neznanju.

Šalu na stranu, ova nevladina organizacija, kao uostalom i druge vjerske priznate zajednice na ovim prostorima NE PLAĆAJU porez. Dakle nije ovdje riječ samo o SPC-u. Preciznije, NIKAKO nije riječ o nekakvom ekskluzivitetu haračkom koji baštini pravoslavna Crkva. Šta je sa svemoćnim Vatikanom? Šta je sa Islamskom zajednicom? U priči o enormnim zaradama SPS ispada i najtransparentnija organizacija, na osnovu koje se može i priča napraviti. Doduše, ruku na srce, bez pomoći insajdera teško bi i ovo išlo.

Ono, istina bog, na Balkanu deklarativno postoje sekularne države, ali stanje na papiru, a pogotovo na bankovnim računima, govori nam da živimo u nekoj vrsti replika srednjevjekovnih zilotskih džamahirija. Živimo u jednom velikom feudu, rasparčanom na manje feude, koje između sebe dijele političari, tajkuni, mafijaši i crkveni veleposjednici. Pojedine štiti sila, pojedine zakonske rupe, pojedine politička moć, a eto, crkvu našu Bog i amnestija od poreza.

I zato su ultralicemjerni silni pokliči velmoža o štednji, rezanju budžeta, reviziji budžetskih stavki i proračuna, dok se u isto vrijeme crkvena svita u crnim audijima vozika po Balkanu i obilazi svoje "projekte" u pratnji političke vrhuške. Za to vrijeme, raji se iz pocijepane prosjačke kesice uredno vadi PDV na sve što im padne na pamet.

Poslije ovog svaki ateista treba staviti prst na čelo i zapitati se, postoji li Bog?! Ono, naučno ga nema. To tvrdi barem fizika. Ali ekonomija, menadžment, pravo, ugostiteljstvo, turizmologija, trgovina i ostale nauke BEZ IKAKVE sumnje potvrđuju Božiju egzistenciju i promisao.

Pa mi vi poslije svega recite da je budalosto imati sve one silne krstače na retrovizorima audija i mercedesa! Recite mi da je ludo moliti se Bogu dok promatrate zalazak sunca na Havajima, a mantiju vam ljerka plava voda Pacifika. Kažite mi da je bespredmetno klečati pred Svevišnjim koji vas je sa pratećom crkvom poslao na sajam somelijera na drugi kraj svijeta?

Kad imate 140 miliona razloga da vjeujete, slabo koja duša neće poćutiti Božju ekonomsku promisao.

Amin!

Dragan Bursać je novinar i kolumnista BUKA portala. Možete ga naći na Twitteru@dijalekticar