<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Četkica za zube uz koju je pasta višak

Japanski eksperti za nanotehnologiju napravili su četkicu koja tako temeljno čisti zube da je pasta nepotrebna!

05. maj 2015, 12:00

Za zube koji se cakle neophodno je samo malo vode da bi se četkica aktivirala, navodi japanski proizvođač.

Četkicu sa nanotehnologijom je razvila i proizvela japanska kompanija "Yume Shokunin", a dizajnirao ju je Košo Uešima. Tajna je u korišćenju minijaturnih mineralnih jona, koji čiste zube umjesto standardne zubne paste, piše portal socialdesignmagazine.com.

Joni na četkici se aktiviraju kada se četkica umoči u vodu, nakon čega je spremna za pranje zuba. Upravo ti joni čiste zube na sličan način kao pasta - uklanjaju ostatke hrane i mrlje i štite gleđ.

Četkica je nazvana "misoka", što znači "posljednji dan u mjesecu" na japanskom jeziku, a mijenja se poslije mjesec dana korišćenja.

U Japanu i Aziji četkica se može kupiti još od 2007. godine.

Do sada je u tom dijelu svijeta prodato oko dva miliona komada, a za evropsko tržište sada je napravljena redizajnirana verzija "misoke".

U saopštenju kompanije navodi se da se zubi mogu očistiti bez paste tako da budu čisti i sjajni, kao da je korisnik upravo izašao iz stomatološke ordinacije.

Četkica "misoka" biće predstavljena sljedeće nedjelje u Milanu na velikom sajmu Salone del Mobile, prenosi RTS.