<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Top 20 misterioznih mostova

Stari mostovi prekriveni mahovinom savršeno se uklapaju u ruralne i netaknute predijele. Ti misteriozni, lučni mostovi oduvijek su bili način da se čovijek umiješa i izmjeni prirodu koja bi inače bila potpuno divlja.

06. maj 2015, 12:00

Posebnu pažnju oduvijek su privlačili stari lučni mostovi čiji oblik ne održava ništa drugo do potrebu da se obezbijedi stabilnost, jer kameni blokovi koji čine most ne bi mogli ostati na svom mjestu da nije blokova iznad njih koji ih pritiskaju. Iako su vrlo efikasni i čvrsti, sam proces gradnje je vrlo komplikovan. To je obično podrazumijevalo gradnju drvenog okvira ispod mosta na koji bi luk mogao da se osloni dok most ne bude potpuno završen.

Stoga su ovi mostovi uspijevali da prežive i po više vijekova, generacije su ih pamtile i divile se njihovom čudesnom izgledu, a ovih 20 s razlogom su bili predmet neobičnih vjerovanja, legendi i obožavanja.

1. Rakotzbrücke (Đavolji most), Nemačka

Most "Rakotz" nalazi se u parku Rhododendron u oblasti Gablenc u Saksoniji i sagrađen je 1860. godine na zahtjev lokalnog viteza. Kao i mnogi ovakvi mostovi u Evropi, nosi naziv "Đavolji", a jedno od objašnjenja je da su takvi mostovi toliko opasni, ali i čudesni da ih je sigurno napravio đavo. Zahvaljujući pažljivoj konstrukciji, most i njegov odraz u vodi čine savršen krug bez obzira na ugao  posmatranja i zato je jedan od omiljenih predmeta fotografisanja profesionalnih fotografa.

2. Đavolji most, Bugarska

"Đavolji most" je najstariji i najveći most ove vrste na Rodopima. Nalazi se na rijeci Ardi u blizini grada Ardino u Bugarskoj i dio je međunarodne planinarske staze "Sultanov put". Most su sazidale Osmanlije u periodu od 1515. do 1518. godine, dug je 56 m, širok 3,5 m, a njegov najviši luk je visok 11,5 m.  Proglašen je spomenikom kulture 24. februara 1984. Ovaj most nazvan je "Đavolji" zbog specifičnog odraza stena pod njim.

3. Låtefossen Waterfall, Norveška

Most i 165 metara visok vodopad "Låtefossen" nalaze se u opštini Odda u Norveškoj i predstavljaju poznatu turističku atrakciju u toj oblasti. Most se sastoji iz šest lukova i smatra seda je završen 1859. godine. Dio je magistralnog puta 13 i pruža spektakularan pogled i doživljaj vozačima.

4. Huangshan, Anhui, Kina

"Most besmrtnika" je najviši most na svijetu i nalazi se na planini Huangshan koja pod zaštitom Uneska. Ovaj predio bio je inspiracija mnogih pjesnika, pa je preko 20.000 pjesama napisano o Huangshanu. Čak je i Džejms Kameron naveo Huangshan kao jednu od inspiracija za stvaranje fiktivnog sveta iz filma "Avatar".  Sa 140 atrakcija, Huangshan je jedna od glavnih turističkih destinacija u Kini.

5. Puente Nuevo (Novi most), Ronda, Malaga, Španija

"Puente Nuevo" je najmlađi od tri mosta koji spajaju dva dijela grada Ronda u pokrajini Andaluzija. Tokom gradnje koja je trajala 42 godine, 50 radnika je izgubilo život. Most je završen 1793. godine. Iznad srednjeg luka nalazi se odaja koja tokom godina služila u razne svrhe, između ostalih kao zatvor i prostor za mučenje zarobljenika tokom građanskog rata od 1936 - 1939. godine.

6. Basteibrücke, Saksonija, Nemačka

Ovaj mostnalazi se 194 metra iznad reke Elbe i glavna je atrakcija Nacionalnog parka u pokrajini Saksonija tokom poslednjih 200 godina. Godine 1824. izgrađen je drveni most kako bi za posjetioce povezao nekoliko stena, a 1851. taj most zamijenjen je kamenim koji se i danas nalazi na tom mjestu.

7. Misarela, Gerês, Portugal

8. Gorge De L’areuse, Švajcarska

9. Leshan, Sichuan, Kina

10. Ponte Gobbo, Italija

11. Mostar, Bosna i Hercegovina

12. Solkan, Slovenija

13. Višegrad, Bosna i Hercegovina

14. Tollymore, Engleska

15.  Yosemite, SAD

16. Hermitage, Škotska

17. Gaztelugatxe, Španija

18. Carrbridge, Škotska

19. Planina Pindos, Grčka

20. Varda, Adana, Turska

Foto: boredpanda.com / flickr.com / pinterest.com

Izvor Kuća Stil