<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Cijela CG vapi: Propade nam sezona

Podgorica

Privredna komora Crne Gore, Crnogorsko turističko udruženje i Unija poslodavaca traže odlaganje primjene Zakona o strancima, jer ugoržava turističku sezonu.

06. maj 2015, 12:00

Na sjednici Odbora Privredna komora Crne Gore (PKCG), predstavnici ovih institucija najavili su da očekuju od nadležnih da nađu rješenje, kako bi se sezona završila na pravi način.

"Tražimo s punim pravom da se ova biznis barijera zaustavi i u mirnoj atmosferi poslije sezone razmotri, kako se ne bi ugrozila privreda i ekonomija", kazao je predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Dragan Ivančević. 

Zakon o strancima, koji je stupio na snagu 1. aprila, predviđa da nijedan strani državljanin neće moći da dobije posao u Crnoj Gori, ukoliko na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore ima domaće radne snage koja zadovoljava tražene uslove. 

Zakonom je propisano da se dozvola za privremeni boravak i rad radi zapošljavanja i sezonskog zapošljavanja izdaje strancu koji ispunjava propisane uslove, a kao dokaz o opravdanosti zahtjeva priloži pisanu ponudu poslodavca za zapošljavanje stranca na određenom radnom mjestu. 

"Ako se ovako nastavi svi smo izgubili. Ovo je duboko štetan zakon", ocijenio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović. 

Ističući da je "bilo puno nekompetentnih komentara, jer i da postoji 600.000 ljudi profilisanih za turizam i tada će trebati stranaca", on je dodao da su prošle godine izdate 23.000 radne dozvole, a od toga 4.000 u turizmu. 

Prema riječima vršioca dužnosti direktora Direktorata za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstva rada i socijalnog staranja Edine Dešić Perazić, zapošljavanje stranaca treba sagledavati kako sa strane poslodavaca tako i sa aspekta nezaposlenih osoba kojima je zaposlenje uslov da riješe egzistencijalna pitanja. 

"Ministarstvo će kroz neposrednu saradnju sa Zavodom za zapošljavanje pratiti novi način zapošljavanja stranaca i dati punu podršku za primjenu ovih zakonskih rješenja. U slučaju promjena ponude i tražnje, Ministarstvo će pravovremeno reagovati kroz sistem kvota", najavila je ona.