<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zemlje Perzijskog zaljeva primaju samo bogate izbjeglice!

AMAN

Zemlje Perzijskog zaljeva primaju samo bogate izbjeglice, odnosno samo one koji mogu da ulože novac, dok ogromnu većinu ostalih ne žele na svojoj teritoriji, strahujući od destabilizacije vlasti.

06. maj 2015, 12:00

Mnoge arapske vlade na meti su kritika, jer ne postoji jasna politika za prijem izbjeglica, pa mnoga izbjegla lica  traže spas na  evropskom kontinentu. 

Prema navodima UNHCR-a, većina sirijskih izbjeglica  primljena je u susjednim državama Jordanu i Libanonu, koji i sami imaju ekonomske probleme, a i Turska je primila stotine hiljada izbjeglih lica. 

Istovremeno,  bogate arapske države, posebno one iz Perzijskog zaljeva,  to izbjegavaju. 

Saudijski novinar i analitičar Sulejman al-Ukvaili navodi  da te zemlje u zamjenu daju novac. 

Vlade tih država uplatile su "milijarde dolara" za pomoć arapskim izbjeglicama, kaže taj analitičar i navodi  da su održane brojne donatorske konferencije radi pomoći sirijskim izbjeglicama.

Ipak, sem obećanja o isplati 3,8 milijardi dolara za pomoć Sirijcima, ni jedna zemlja Perzijskog zaljeva nije spremna da primi izbjeglice. 

Više od milion Sirijaca je, prema navodima UNHCR-a, pobjeglo u Libanon. Time je Libanon, s obzirom na broj stanovnika, postao zemlja sa najviše izbjeglica. 

Analitičari vjeruju da suzdržavanje zemalja Perzijskog zaljeva da prime  izbjeglice  ima veze sa "strahom od uvoza krize". 

Arapske zemlje doživljavaju snažne prevrate i zato se zemlje Perzijskog zaljeva plaše da bi se konflikti mogli nastaviti na njihovim teritorijama. 

Ali, oni koji imaju novca dobrodošli su u Perzijskom zaljevu. U tim slučajevima te zemlje su "fleksibilne" i  nije im bitna nacionalnost - navode agencije.