<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Francuska će potopiti brodove ako ih ne isporuči Rusiji?

PARIZ

Francuska se može odlučiti da namjerno potopi dva nosača helikoptera "mistral", koji su proizvedeni za Rusiju, ukoliko se odluči da se ugovor raskine, a vlada odustane od namjere da ih preda kupcu.

06. maj 2015, 12:00

Nosač helikoptera Mistral nosi naziv "Vladivostok" ali je još u francuskoj luci

Razmatra se nekoliko mogućih opcija, među kojima je i da se nosači unište, demontiraju i potope u more, ili da ih jednostavno preuzme francuska mornarica, izvjestio je list "Le Figaro".

Navodi se da bi takav epilog francusko-ruskog ugovora, vrijednog 1,12 milijardi evra, predstavljao apsolutni šok, budući da je taj posao za rusku mornaricu ugovoren 2011. godine.

Visoki francuski oficir kazao je da su takve mjere "neprihvatljive", uz dužno poštovanje prema zaposlenima u francuskom najvećem brodogradilištu Sent Nazar, gdje su ogromni ratni brodovi napravljeni.

Novine navode da nema izgleda da francuska mornarica može da iskoristi te brodove, budući da su pravljeni prema ruskim standardima i njihovo ponovno opremanje koštalo bi Francusku stotine miliona evra. U tom kontekstu, glavna opcija je nalaženja novih kupaca, a potencijalni klijenti su Kanada, Sjeverna Koreja i zemlje sjeverne Evrope.

Prema ugovoru, prvi brod je trebalo da bude isporučen prošle jeseni u Vladivostoku, ali je vlada Frnacuske u poslejdnjem trenutku zaustavila isporuku, usljed sankcija i ruskog stava prema događajima u Ukrajini.

Planirano je bilo i da se drugi brod, nazvan "Sevastopolj" preda Rusiji do kraja ove godine, ali je isporuka obustavljena iz istih razloga.

Rusija je navodno upozorila Pariz na "ozbiljne" posljedice ako Francuska ne isporuči prvi od dva naručena nosača helioptera klase Mistral do kraja novembra. Francuski ministar spoljnjih poslova Loran Fabijus,nije htio da kaže kada tačno ističe rok, uz obrazloženje da je "to utvrđeno ugovorom".

Da se ovaj postao uspješno završio, postao bi najveća isporuka odnosno prodaja naoružanja Rusiji iz jedne članice NATO alijanse.