<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Asad: Izgubljene bitke ne znače i izgubljen rat

DAMASK

U svom prvom komentaru nakon nekoliko poraza režimskih snaga, predsjednik Sirije Bašar al Asad je rekao da su uzmicanja prirodne stvari u ratu i da ne znače da je izgubljen rat.

06. maj 2015, 12:00

"Danas ratujemo, a ne vodimo bitke. Rat nije jedna bitka, već serija mnogih bitaka", rekao je Asad na javnom skupu, na kojima se rijetko pojavljuje, prenio je AFP.

"Ne govorimo o desetinama ili stotinama, već hiljadama bitki... i u suštini bitki je da ima i napredovanja i povlačenja, pobjeda i poraza, uspona i padova", rekao je on.

Asad je dao izjavu tokom posjete jednoj školi u Damasku i to je bila njegova prva izjava nakon nekoliko poraza Vladinih snaga, posebno u sjeverozapadnoj provinciji Idlib.

U proteklih nekoliko sedmica, pobunjeničke snage, uključujući sirijski ogranak Al Kaide - Al Nusra front, zauzeli su prijestonicu provincije Idlib, strategijski grad Džisr al Šugur i vojnu bazu u tom regionu.

Porazi u toj provinciji, zajedno sa napredovanjem pobunjenika na jugu, zabrinuli su pojedince u dijelovima koje drže Vladine snage i izazvali spekulacije o tome koliko su jake Vladine snage, navodi AFP.

Asad je poručio svojim pristalica da imaju povjerenje u Vladine snage, nakon serije uzmaka.

On je upozorio na širenje defetizma zbog pojedinih gubitaka.

Asad tokom govora nije eksplicitno govorio o armijskim porazima u Idlibu, odao je priznanje Vladinim snagama koje su ostale opkoljene u bolničkoj zgradi u Džisr al Šuguru.

"Vojska će uskoro doći do tih heroja", obećao je Asad.

U Siriji je od izbijanja sukoba marta 2011. godine poginulo više od 220.000 ljudi, naveo je AFP.